Valabilitatea permiselor de conducere va crește cu 5 ani, dacă un proiect adoptat de Senat devine lege

0
Publicat:

Valabilitatea permisului de conducere se va prelungi până la 15 ani în loc de 10, dacă un proiect adoptat de Senat se va transforma în lege. Însă, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani valabilitatea va scădea la 5 ani, iar șoferii de 80 de ani vor avea permisul valabil doar 2 ani.

Cu cât crește valabilitatea permiselor de conducere - Foto Arhivă
Cu cât crește valabilitatea permiselor de conducere - Foto Arhivă

Un număr de aproximativ trei milioane de oameni pot profita de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, adoptat marţi de Senat, potrivit Agerpres. 

Și creșterea siguranței rutiere este prevăzută de proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Concret, guvernanții își propun să facă drumurile mai sigure prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani la cinci ani. Mai mult decât atât, un amendament admis la proiectul de lege presupune ca valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă, este de doi ani.  

Astfel, persoanele de peste 70 de ani vor avea permisul valabil 5 ani, iar cele cu vârsta de peste 80 de ani vor merge din doi în doi ani să-și reînnoiască permisul.

Totodată, o altă modificare la proiect însuşită de plenul Senatului stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării prezentei legi, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrise pe acestea. 

Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere”, evidențiază inițiatorul proiectului în expunerea de motive. 

Proiectul a fost aprobat de Senat, care este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite