Ultimele detalii despre starea lui Florin Piersic: actorul a fost transferat la Spitalul Foișor din Capitală. Starea sa generală este „gravă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care au apărut informaţii din ce în ce mai îngrijorătoare despre faptul că marele actor Florin Piersic se află într-o situaţie gravă din cauza unei septicemii, medicii care îl au sub observaţie au oferit explicaţii despre starea lui de sănătate.

florin piersic facebook jpg

UPDATE, ora 14.14: Îndrăgitul actor Florin Piersic a ajuns joi, 9 mai, la Spitalul Foișor din Capitală. Conform dezvăluirilor făcute de managerul unității medicale, starea sa este una „gravă”.

Amintim faptul că marele actor a fost transferat de la Institutul „Matei Balș” la o unitate medicală privată pentru o investigație complexă (PET-CT). Mai apoi, a fost dus la Spitalul Foișor. 

În cursul zilei de astăzi, 09.05.2024, domnul Florin Piersic a fost transferat la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular București. La momentul internării, pacientul, în vârstă de 88 ani, se prezintă cu o stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi. 

Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă. 

Vom efectua investigații de laborator și imagistice în urma cărora vom stabili conduita terapeutică. Vom reveni cu detalii atunci când vom avea mai multe informații", a transmis as. univ. dr. Şerban Dragosloveanu, managerul interimar al Spitalului Foişor din Capitală, conform Antena 3. 

UPDATE, ora 8.55

Potrivit Antena 3, care citează surse medicale, joi, Florin Piersic, care este mai bine şi chiar ar fi făcut glume cu medicii de la Spitalul „Matei Balş”, a fost transferat de aici la un spital privat din Bucureşti. Apoi, după ce medicii îi vor face un RMN, vă fi dus la Spitalul Foișor, unde urmează  să îi fie scoasă proteza de la genunchi, de unde a pornit infecţia din organism.

„Va face PET - CT şi va merge la Spitalul Foişor, unde i se va scoate proteza de genunchi”, a spus Cătălin Apostolescu, managerul Institutului „Matei Balş”.

Cert este, în momentul de faţă, că Florin Piersic nu va fi externat curând, deoarece, pe lângă faptul că trebuie să rămână internat până la dispariţia totală a infecţiei din organism, va trebui să suporte mai multe intervenţii chirurgicale, printre care şi cea de reimplantare a unui nou stimulator cardiac.

Actorul fusese transferat în această săptămână de la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca la Institutul „Matei Balş”.

Conducerea Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că actorul Florin Piersic a fost transferat la Bucureşti la cererea familiei sale, nu pentru că în oraş n-ar fi putut să fie tratat în cele mai bune condiţii, informează Agerpres.

UPDATE, ora 8.15

În contextul în care au apărut informaţii din ce în ce mai îngrijorătoare despre faptul că marele actor Florin Piersic se află într-o situaţie gravă din cauza unei septicemii, medicii care îl au sub observaţie au oferit explicaţii despre starea lui de sănătate.

Florin Piersic, foto arhivă
Florin Piersic, foto arhivă

Directorul medical al Institutului de boli infecțioase Matei Balş, dr. Adrian Marinescu, a precizat la Antena 3 CNN că starea de sănătate a actorului Florin Piersic nu este nicidecum aşa de gravă cum a fost prezentată şi a oferit şi explicaţii privind modul în care s-a produs infecţia cu stafilococ.

„În mod clar este stabil și când spun stabil mă refer la situația în care nu e în terapie intensivă și nu a fost din primul moment. Nu este o situație medicală care să-i pună viața în pericol în acest moment. Adică nu e o situație de gravitate, așa cum am auzit în diverse surse și cred că e important de spus lucrul acesta, dar într-adevăr este un pacient vulnerabil prin vârstă, prin bolile asociate și un lucru pe care nu-l are în raport cu această infecție. Asta se întâmplă și dacă ar fi avut, de exemplu, o pneumonie sau o viroză. În mod clar trebuia să fie supravegheat extrem de atent, așa cum se întâmplă acum”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

„S-a făcut o confuzie, în condițiile în care eu cred că explic destul de clar, legătura sau ceea ce s-a spus despre stafilococ, adică despre bacterie, s-a discutat în cursul zilei de astăzi, s-a vorbit că e un stafilococ care reprezintă bacterie de spital și că ar fi agresiv, ori este total neadevărat. Vorbim de un stafilococ, din toate datele pe care le avem, care este absolut sensibil și-a păstrat sensibilitatea la antibiotice, ceea ce înseamnă că este stafilococul pe care noi toți îl avem și pe piele, este ubicuitar, adică există peste tot. Dacă ne-am testat, probabil și noi l-am găsit. Deci nu trebuie să existe un semn de egalitate între acest stafilococ, care există absolut peste tot, și o infecție severă care să aibă legătură cu vreun spital”, a spus medicul Adrian Marinescu.

„Extragerea stimulatorului nu produce modificări prea mari”

De asemenea, şi dr. Adrian Molnar, de la Institutul Inimii din Cluj, a oferit detalii despre stimulator cardiac pe care actorul Florin Piersic.

„Stimulatorul cardiac a fost montat în urmă cu 15 ani pentru că marele actor avea episoade de bradicardie. S-a montat acest stimulator mai mult pentru a preveni eventualele episoade mai lungi de bradicardie și nu pentru că ar fi avut neapărată nevoie de simulator permanent. Așa încât extragerea simulatorului nu îi produce modificări în funcția inimii în momentul de față.

El poate să stea fără acel stimulator câteva săptămâni și vedem cum evoluează. În cei 15 ani cât acest stimulator a fost montat, inima a funcționat foarte bine, fiind consumate aproximativ 10% din bateria stimulatorului, deci intră intermitent și destul de rar în funcție stimulatorul cardiac. Acum extragerea acestui stimulator, a sondelor de stimulare din inimă s-a făcut pentru că pe aceste sonde s-au format un film de fibrină, care a fost colonizat de bacteria pe care o avea în sânge, și pentru că aceste sonde întrețin infecția și antibioterapia nu își face efectul complet dacă nu sunt extrase; ele au fost extrase și s-a văzut pe evoluția stării generale a actorului o evoluție mai bună decât înainte.

Sigur că tratamentul definitiv va fi extirparea protezei de la nivelul genunchiului, care este, practic, primul focar de infecție din organism”, a spus la Antena 3 CNN dr. Adrian Molnar, de la Institutul Inimii din Cluj.

UPDATE ORA 16.30

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat, miercuri, că nu se discută la acest moment despre o infecţie care să îi pună actorului Florin Piersic viaţa în pericol.

„Dânsul nu numai că este stabil, nu aş spune că starea generală este foarte bună deoarece vorbim, până la urmă, de vârstă, de bolile cronice, dar, fără discuţie, nu este aşa cum s-a spus un risc vital, nu este o stare gravă care să îi pună viaţa în pericol în viitorul apropiat, motiv pentru care ceea ce facem noi încă de aseară, de când a ajuns la noi, este o evaluare care nu ţine doar de procesul infecţios. Aici discutăm tot practic: partea ortopedică, cardiologică, tot ce se întâmplă. (...) Nu discutăm despre o infecţie care să îi pună în acest moment viaţa în pericol. Cred că este partea cea mai importantă. Ce va fi în viitorul apropiat şi cum vom aborda lucrurile este o altă discuţie, dar nu se pune problema să fie o stare gravă care să îi pună viaţa în pericol”, a afirmat medicul, la Antena 3.

Întrebat dacă există posibilitatea ca actorul să fie operat din nou în următoarele zile, Marinescu a răspuns: „Cu siguranţă că toate sunt de luat în calcul. Evaluarea nu este făcută doar de către infecţionist, este logic să fie aşa, sunt ortopezii şi partea de cardio, vom alege cea mai bună soluţie. În momentul în care se va pune problema, poate şi în orele următoare sau ziua următoare, să avem o altă abordare sigur că vom anunţa”.

Potrivit directorului medical, problema constă în ce măsură infecţia ar ajunge „să aibă un răsunet mare şi să modifice multe lucruri”.

„Stafilococul, despre el vorbim, dacă este un stafilococ pe care noi îl numim cuminte, adică sensibil la aproape toate antibioticele, se găseşte şi pe piele. El poate să convieţuiască destul de uşor la oricare dintre noi. Atunci când ai un sistem imunitar cu probleme acel stafilococ şi el, la rândul lui, va face mai mult rău, categoric. Nu ştiu dacă este discuţie de branulă sau este o discuţie generală că există riscul ca dintre bacterii, cum este şi stafilococul, să dea infecţia. Problema mea nu este asta că dă infecţia, ci în ce măsură această infecţie ajunge să aibă un răsunet mare, să modifice multe lucruri, să ducă până la urmă la un prognostic negativ. Asta facem şi asta trebuie monitorizat”, a explicat medicul.

Știrea inițială

Starea actorului Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, este deosebit de gravă, spun medicii de la Institutul Inimii din Cluj.

Medicii din Cluj au explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că actorul Florin Piersic, are o infecție generalizată în organism, septicemie, astfel că situația sa este gravă, fiindu-i pusă viața în pericol.

Potrivit acestora, protezele din organism mențin focare secundare de infecție, care nu pot fi tratate cu antibiotic.

La Spitalul din Cluj, medicii i-au scos lui Florin Piersic sondele de la stimulatorul cardiac de la inimă, iar la București urmează scoaterea protezei de la genunchi.

Florin Piersic a transmis gânduri bune admiratorulor săi de pe patul de spital.

”Maestrul Florin Piersic doreşte să transmită gânduri bune pentru toţi admiratorii dumnealui şi să îi asigure că «este pe mâini bune».Începând din momentul internării, 07 mai ora 22:30, domnul Florin Piersic se află într-o evaluare complexă legată de procesul infecţios, care presupune abordare multidisciplinară (ortopedică, cardiologică). Nu putem face afirmaţii privitoare le evoluţie, ţinând cont de vârstă şi de comorbidităţi”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Institutului ”Matei Balş” din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite