Președintele Iohannis a decis: 50 de militari ucraineni se vor antrena pe avioane F-16 în România

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a aprobat instruirea militarilor ucraineni pentru utilizarea avioanelor F-16 în România. 

Militari ucraineni se vor antrena pe avioane f16 în Romania - Arhiva Foto rumanianmilitary.ro
Militari ucraineni se vor antrena pe avioane f16 în Romania - Arhiva Foto rumanianmilitary.ro

Subiectul a fost pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Parlamentului. Concret, președintele a aprobat ca teritoriul României să fie tranzitat de echipamentele şi bunurile materiale donate de către Finlanda Ucrainei, aflată în conflict cu Rusia, dar şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni, conform Digi24. 

Președintele Iohannis a transmis decizile sale Parlamentului prin intermediul unei scrisori.  

Astfel, în jur de 50 de soldați din Ucraina vor învăța să utilizeze avioanele F-16, la baza militară de la Fetești. 

În ședința conducerii reunite a celor două Camere ale Parlamentului se discută despre scrisoarea președintelui Klaus Iohannis, prin care Parlamentul este pus la curent cu deciziile legate de tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor donate de către Finlanda țării aflate în conflict cu Rusia, Ucraina, dar și despre instruirea a circa 50 de militari ucrainieni. 

Comisiile de apărare au fost informate de aprobarea președintelui, iar această informare va intra la vot pe ordinea de zi a următorului plen comun. 

Oficialii nu au transmis când vor începe antrenamentele, însă potrivit Digi24, militarii din Ucraina vor ajunge în vară în baza aeriană de la Fetești, iar instruirea se va finaliza la sfârșitul anului. 

Finlanda a devenit membru NATO pe 4 aprilie 2023, iar Suedia a finalizat formalitățile de aderare pe 7 martie 2024. NATO numără acum 32 de țări printre membrii săi. Finalanda ajută Ucraina cu sprijin militar, logistic și umanitar, pentru a face față atacului armatei ruse. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite