Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, contraatacă: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă este fost general cu patru stele al Armatei Române
Nicolae Ciucă este fost general cu patru stele al Armatei Române

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că pensiile militarilor nu sunt speciale şi că, de la Cuza până în prezent, ei au beneficiat de pensii de serviciu. „Este foarte important să înţelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine”, spune Nicolae Ciucă pe Facebook.

„Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi.

Pe timpul activităţii, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viaţa departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane şi, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituţionale.

Militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulaţie este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau ţara.

Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare şi dreptul de a fi ales.

Militarii sunt pregătiţi să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populaţiei la pace, pe timp de război sau în situaţii speciale şi, dau aici un singur exemplu, situaţia pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19.

Cred că este foarte important să înţelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicaţiile, şi nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcţionalitate şi particularitate a sistemului, la resursa umană - pentru că specialiştii se formează în timp, cu efort şi costuri – şi, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar.

Fiecare militar este conştient că, atunci când depune jurământul, îşi asumă riscurile, îşi asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viaţă plină de privaţiuni, pentru că asta este viaţa de militar. Militarii înţeleg situaţia dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că ţara îi respectă pentru sacrificiul lor.

După ce am prezentat aceste informaţii, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali şi pe timpul vieţii active?”, arată Nicolae Ciucă pe Facebook.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei. Concret, va fi impozitată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii. Decizia deputaţilor a fost luată cu voturi 307 „pentru” şi unul „împotrivă”.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite