Macron afirmă că şi-a „cântărit” şi „măsurat” cuvintele despre o eventuală trimitere de trupe în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emmanuel Macron a declarat joi că fiecare dintre cuvintele sale cu privire la Ucraina a fost „cântărit” şi „măsurat”, după afirmaţiile sale privind potenţiala trimiterea de trupe terestre în ţara aflată în război, o sugestie respinsă pe scară largă de principalii săi aliaţi şi care i-a atras o reacţie acidă din partea lui Vladimir Putin, relatează AFP, citată de Agerpres.

Emmanuel Macron. FOTO EPA EFE
Emmanuel Macron. FOTO EPA EFE

„Acestea sunt teme destul de grave. Fiecare cuvânt pe care îl spun pe această temă este cântărit, gândit şi măsurat", a declarat preşedintele francez la inaugurarea Satului Olimpic pentru Jocurile de la Paris, la Saint-Denis, în apropiere de capitală.

Macron a refuzat să facă orice fel de „comentariu geopolitic" în acest cadru, afirmând că „nu este locul potrivit" şi că „sportul trebuie să permită unitatea şi serenitatea".

Președintele francez a făcut luni apel la aliaţii Ucrainei să se „trezească" pentru a asigura „înfrângerea" Rusiei prin livrări mai rapide şi mai masive de arme şi muniţii.

Emmanuel Macron a încălcat un tabu, neexcluzând trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, subliniind în acelaşi timp că nu există un consens pe această temă.

„Și noi avem arme capabile să lovească ţinte pe teritoriul lor” 

Vladimir Putin a reacţionat la aceste declaraţii. Preşedintele rus a avertizat joi Occidentul cu privire la o „ameninţare reală" de război nuclear în cazul unei escaladări a conflictului în Ucraina.

„Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte pe teritoriul lor", a ameninţat Vladimir Putin.

„Putin să ştie că există riscuri şi pentru el"  

Multe ţări europene, între care Germania, Polonia, Italia şi Republica Cehă, precum şi SUA, au respins categoric ideea de a trimite trupe în Ucraina.

Trebuie ca Vladimir Putin să ştie că există riscuri şi pentru el", subliniază o sursă diplomatică franceză pentru AFP, precizând totodată că „nu este vorba de a participa la lupte în Ucraina".

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite