Ministerul Apărării verifică în ce condiţii Gabriel Oprea a fost avansat la gradul de general de brigadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea Foto: Mediafax
Gabriel Oprea Foto: Mediafax

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r) Gabriel Oprea.  Politicianul are în prezent gradul de general cu patru stele, în rezervă.

Comisia internă din MApN va verifică cum a fost avansat în gradul de general de brigadă Gabriel Oprea. Este vizat în primul rând modul în care Oprea ar fi obţinut în, 2011, prima stea de general. Atunci, politicianul a făcut un salt mare în carieră, din căpitan în rezervă a sărit peste două grade (maior şi locotenent-colonel) , a fost reactivat colonel şi, într-un an, a devenit general de brigadă (general cu o stea).

MApN: „S-a constituit o comisie”

„Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r) Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate", se arată în comunicatul MApN.

Generalul de brigadă este un grad de ofiţer superior colonelului şi inferior generalului-maior. Prin OUG nr. 4/26 februarie 2004 pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, în scopul realizării compatibilităţii cu structurile militare similare aparţinând statelor membre NATO, acest grad a fost redenumit general de brigadă - cu o stea în forţele terestre.

Acordarea gradului de general se face de către preşedintele României, prin decret, ca urmare a propunerii ministrului apărării naţionale, cu consultarea prealabilă a colegiului ministerului şi cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Ce spune CV-ul

In CV-ul lui Oprea de pe site-ul Ministerului de Interne este mentionat momentul când a devenit general maior, dar nu şi când a parcurs restul gradelor, inclusiv cel de general de brigadă.

2001-2003: General Maior. Justitie militara activ;
1990 - 1993: Ofiter de Justitie Militara activ;
1983-1990: Ofiter Economist, Ministerul Apararii Nationale."

Băsescu l-a avansat general cu patru stele

Gabriel Oprea este general cu patru stele în rezervă din octombrie 2009, când a fost înaintat în grad prin decret al preşedintelui Traian Băsescu. Anterior, în 1 decembrie 2008, Oprea fusese înaintat în gradul de general-locotenent în rezervă, potrivit News.ro.

Gabriel Oprea a absolvit în 1983 cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi din Sibiu, cu diplomă şi gradul de locotenent. În 1990 şi-a luat licenţa în drept la Universitatea din Bucureşti, în 1997 a absolvit cursurile postuniversitare ale Colegiului Naţional de Apărare, iar în anul 2000 şi-a susţinut lucrarea de doctorat în domeniul Procedurii Penale sub coordonarea profesorului universitar doctor Ion Neagu.

După absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri, la arma Intendenţă, specialitate Logistică, în urma căreia a obţinut gradul de locotenent, Gabriel Oprea a activat până în 1990 ca ofiter de intendenta şi apoi ca ofiţer consilier juridic cu grad de căpitan, fiind activat în 2001 drept colonel de Justiţie. În decembrie 2001 a fost promovat la gradul de general maior activ de justiţie militară. În 2003 a primit a doua stea la gradul de general, în urma activităţii desfăşurate la Rezervele Statului într-o funcţie de general cu trei stele. După ce a fost trecut în rezervă, a primit a treia stea la 1 decembrie 2008, iar din octombrie 2009 estre general cu patru stele.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite