Milionarul Emeric Bartha, somat de ANAF să returneze un milion de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emeric Bartha -acuzat de un prejudiciu de un milion de euro- a fost luat, la 23 iunie 2010, de pe Aeroportul Henri-Coandă când intenţiona să părăsească România, cu destinaţia Chişinău.

DNA a dispus astăzi trimiterea sa în judecată, iar Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă şi cere omului de afaceri să înapoieze prejudiciul cauzat bugetul de stat, precum şi dobânzile aferente. Bartha are interdicţia de a părăsi România.

Preşedintele World Trade Institute Bucureşti şi unul dintre fondatorii World Trade Center România, milionarul elveţian de origine română Emeric Bartha este acuzat de evaziune fiscală.

Prejudiciul

Conform DNA, Bartha ar fi înscris în evidenţa contabilă a unei societăţi, în fals şi la o valoare scăzută, vânzarea unui pachet de acţiuni.

Potrivit anchetatorilor, SC Orient Express Hotels&Restaurant Corp SA Bucureşti, administrată de Emeric Bartha şi de soţia sa, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă aferentă anului 2004, vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la SC RC Properties SA către administratorul Emeric Bartha, la valoarea de 20.000 de lei.

Procurorii susţin că tranzacţia reală a constat în vânzarea acestor acţiuni, în cursul aceluiaşi an, către SC Soravia România SRL, la valoarea de 19.048.103 de lei.

„Prin această operaţiune, societatea s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în cotă de 25%, în sumă de 4.757.025 de lei, echivalentul a 1.168.964 de euro", susţin procurorii.

Oprit pe Aeroportul Otopeni

Anchetatorii spun că atunci când l-au chemat la audieri, la 22 iunie 2010, milionarul ar fi încercat să-i inducă în eroare şi le-ar fi spus că se află „plecat în zona Balcanilor". La 23 iunie 2010, Bartha a fost identificat pe aeroportul Henri Coandă-Otopeni, când încerca să părăsească România.

Potrivit omului de afaceri, procurorii DNA i-ar fi pus cătuşele pe aeroport şi apoi l-ar fi urcat într-un autotursim Dacia, fiind dus, cu viteza de 120-140 de kilometri pe oră, la DNA Slobozia.Atunci i-a fost emisă interdicţia părăsirii ţării şi, suplimentar i s-a interzis deţinerea şi folosirea armelor.

De asemenea, Emeric Bartha nu are voie se întâlnească sau să ia legătura cu două persoane -Silvestru Vajkovszki şi Cristina Valeria Dimitriu- care sunt părţi în anchetă.

Omului de afaceri i s-a atras atenţia că, „în caz de încălcare a măsurii sau obligaţiilor ce îi revin se va dispune măsura arestării preventive", potrivit ordonanţei procurorilor.

Sechestru

Emeric Bartha a contestat în instanţă interdicţiile. Judecătoria Sectorului 1, şi, în recurs, Tribunalul Bucureşti, au respins cererea lui.

În faţa unui magistrat de la Judecătoria Sectorului 1, Bartha a arătat că este vorba de un abuz al anchetatorilor. El a explicat că ancheta împotriva sa a început în anul 2007, în urma unui denunţ, privind posibile infracţiuni de spălare de bani, dar încadrarea a fost schimbată după ce nu s-ar fi găsit nimic incriminator.

Omul de afaceri a mai arătat că oricum procurorii au dispus sechestrul asigurator pe un imobil cu valoare de impozitare de 34.000.000 de lei (aproximativ 8,1 milioane de euro), mult peste presupusul prejudiciu de 1.168.000 de euro.

Mai citeşte:

Cătuşe pentru fondatorul World Trade Center România

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite