Îngrijitoarele românce, din ce în ce mai rare pe piața muncii din Italia. Badantele sunt foarte greu de găsit

0
Publicat:

Decretul "Fluxuri" semnat de permierul Meloni definește planificarea fluxurilor legale de intrare în Italia pentru perioada de trei ani 2023-2025, stabilind cote de intrare pentru cetățenii străini din afara UE, conform stiridiaspora.

O badanta româncă împingând un pacient într-un scaun cu rotile
Badanta româncă în Italia. Foto: Resto del Carlino

Prevederea a stabilit calendarul termenelor limită de trimitere a cererilor de către angajatorii care intenționează să angajeze lucrători din străinătate. Aceștia trebuie să obțină autorizație de muncă, iar cererea trebuie transmisă prin intermediul platformei online Ali, relatează Corriere.

În ceea ce privește intrarea lucrătorilor casnici și îngrijitorilor extracomunitari în Italia, circulara comună a Ministerelor Internelor, Muncii, Politicilor Sociale, Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silvice și Turismului din 27 octombrie 2023 precizează că solicitările pot fi transmise din data de 4 Decembrie până la 31 decembrie 2023. Promptitudinea depunerii cererilor este crucială, deoarece ordinea cronologică a depunerii va influența și acceptul sau respingerea acestora.

Decretul semnat de premierul Giorgia Meloni a stabilit un număr de 9.500 de locuri disponibile în fiecare an, pentru 2023, 2024 și 2025 a lucrătorilor din sectorul familiei și social-sanitar. Menajerele și îngrijitoarele la domiciliu (cunoscute drept badante în Italia- n.r.) se încadrează în această categorie.

Angajatorii care pot depune cereri pentru angajarea de badante extracomunitare

Solicitările pot fi depuse de persoane fizice pentru sine sau în numele unui membru de familie; de asemenea pot fi depuse de către reprezentanți ai caselor familiale (îngrijire copii dați în plasament) sau comunitățile religioase.

Înainte de a depune cererea, este obligatoriu să se demonstreze absența lucrătorilor disponibili în Italia pentru acest loc de muncă.

Această verificare se realizează printr-o solicitare către Centrul de Ocupare a Forței de Muncă.

Cererea de autorizare trebuie să fie însoțită de o atestare a unui profesionist calificat sau a unei asociații comerciale. Acest document atestă că angajatorul îndeplinește cerințele de venit și precizează condițiile contractuale oferite lucrătorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite