Igaş a aflat prin telefon că Olanda nu susţine aderarea României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, afirmă că a primit prin telefon vestea nesusţinerii de către Olanda a aderării României la Spaţiul Schengen.

Prezent, luni, la Parlament, la dezbaterile Biroului Permanent (BP) al Senatului, Traian Igaş a spus că a discutat vineri seara la telefon cu omologul său olandez, care l-a informat că Olanda nu va susţine aderarea României la spaţiul Schengen. Potrivit ministrului de Interne, oficialul olandez a motivat această poziţie pentru că nu s-au înregistrat progrese privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi pentruc că în România sunt probleme cu statul de drept.

Igaş a catalogat drept paradoxală afirmaţia omologului său, în contextul în care există capital olandez în România. "Dacă România nu este un stat de drept, cum de capitalul olandez este atât de prezent în ţara noastră", a arătat Igaş, potrivit Mediafax.

La rândul său, ministrul Cătălin Predoiu le-a declarat senatorilor că, în opinia sa, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru acceptarea în Spaţiul Schengen şi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu are nicio legătură cu aderarea la acest spaţiu, cele două chestiuni fiind distincte.

"În cadrul acestor întâlniri am prezentat argumentele României şi de multe ori nu am primit replică, inclusiv în Parlamentul olandez. Aderarea la Spaţiul Schengen a încetat să mai fie o problemã tehnică. Sunt poziţii ale unor state europene care ţin mai mult de politica lor internă", le-a arătat Predoiu senatorilor.

Olanda a anunţat vineri că se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. "S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei", a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. "Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite