Firea, reacție în scandalul azilelor groazei: Se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Familiei a reacționat în urma descoperirilor din azilele din Voluntari și susține că „se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea mea din viața politică”.

Gabriela Firea, ministrul Familiei FOTO: GOV
Gabriela Firea, ministrul Familiei FOTO: GOV

„Se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viața politică! Care este vina mea? Sunt vinovată că exist? Acum 2 luni vindeam copiii românilor, iar acum chinui bătrânii! Este evident o campanie orchestrata împotriva mea ca om, ministru și candidat la Primăria Capitalei! Am spus încă de la apariția informațiilor cu privire la aceste cazuri grave că persoanele responsabile pentru neregulile constatate trebuie să plătească. Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, iar cine se face vinovat trebuie să răspundă”, susține social democrata, într-o postare pe Facebook.

Gabriela Firea a subliniat că susține ca toate centrele de asistență și îngrijire să fie controlate și să existe verificări extinse la nivel național: „Însă, de la a trage la răspundere vinovații, așa cum pe bună dreptate o fac anchetatorii, până la a inventa persoane responsabile doar pentru a mă calomnia este cale lungă și nu are legătură cu realitatea”.

Ministrul a precizat că instituția pe care o conduce nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități și că domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului.

„Nu am implicare în acest caz și nu am avut cunoștință despre activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În ciuda eforturilor masive făcute de persoane care și-au dovedit lipsa de deontologie și echidistanță, fiind în serviciul unor partide și oameni politici, singura legătură este faptul că în conducerea unei asociații din dosar a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilierii mei”, a punctat aceasta.

Totodată, ministrul susține că datele din dosar sunt dovada că nici consiliera sa nu cunoștea activitatea centrelor deținute de asociația respectivă: „Sigur că nu este de interes pentru cei care împroașcă cu noroi faptul că numele ei nu apare nici în stenogramele citate în presă, nici în interceptările publicate și nici pe documente”.

Gabriela Firea a punctat că nici sora sa nu are legătură cu ancheta DIICOT, în ciuda faptului că lucrează în cadrul DGASPC Ilfov:

„Niciodată de când a fost angajată în această instituție nu a avut atribuții privind persoanele adulte cu dizabilități, acreditarea sau verificarea acestor centre, atribuirea contractelor sau efectuarea plăților pentru serviciile prestate. Atribuțiile de serviciu ale surorii mele privesc programele educative pentru copii”, susține ministrul. 

Social democrată susține că ultimele zile a fost „atacată și terfelită doar cu scopul de a-mi fi distrusă imaginea publică, în scop politic”.

Legăturile cu Gabriela Firea

Potrivit Investigații Media, sora Gabrielei Firea a lucrat la Serviciul de protecție și asistență socială din cadrul Direcției de Asistență Socială Voluntari (DAS) încă din anul 2017. Inițial aceasta a fost inspector, însă ulterior a ajuns să conducă instituția. De asemenea, sursa citată arată că  Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a plecat din cadrul DAS pe 20 februarie. 

Sursa citată arată că DAS Voluntari și DGASPC Ilfov sunt instituțiile care trebuie să asigure că furnizorii de servicii sociale publice sau private din Voluntari și, respectiv, cele din întregul județ Ilfov își țin beneficiarii în condiții demne, omenești, legale.

De asemenea, Investigații Media susține că timp de doi ani de zile, încă de la înființarea asociației și până la demisia din ianuarie 2023, vicepreședintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz a fost, în acte, Ligia Gheorghe, cea mai bună prietenă a ministrului Firea.

„Așadar, în timp ce reporterii documentau și relatau problemele grave din centrele din Voluntari, sora Gabrielei Firea, Nela Andrieș, conducea Direcția din instituția de asistență socială locală ce trebuia să verifice condițiile în care operatorii de centre pentru persoane dependente, inclusiv asociația din conducerea căreia făcea parte „sora” surorii ei, Ligia Gheorghe, își găzduiesc și servesc beneficiarii”, precizează Investigații Media.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite