Ciolacu cere controale în toate centrele de îngrijire și asistență din țară: Sunt revoltat de ororile la care au fost supuși bătrânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României se declară revoltat de descoperirile din azilele din apropierea Capitalei. Ciolacu a cerut instituțiilor cu atribuții în domeniu să declanșeze o acțiune națională de control în toate centrele de îngrijire și asistență din România.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„Sunt revoltat de ororile la care au fost supuși bătrânii internați în centrele rezidențiale de îngrijire și asistență socială care, acum, fac obiectul unei anchete a DIICOT! Este inadmisibil ca, în România zilelor noastre, să se întâmple astfel de atrocități față de oameni lipsiți de apărare!Este scandalos ca niște indivizi lipsiți de suflet și de repere morale să profite de situația dificilă a unor persoane vulnerabile, pentru a deturna în beneficiul propriu fondurile alocate din bugetul de stat”, a precizat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Șeful Executivului a cerut, în această dimineață, tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, ANPC, ANSVSA, ANPIS, ANPDPD și DSP, să declanșeze o acțiune națională de control în toate centrele de îngrijire și asistență din România, finanțate din bani publici.

„Le cer totodată celor care au obligația de a verifica respectarea condițiilor legale să sancționeze cu severitate maximă orice abatere care pune în pericol viața și sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre”, a adăugat premierul.

Totodată, Marcel Ciolacu a subliniat că va urmări cu atenția desfășurarea acestor acțiuni.

Procurorii DIICOT au reţinut 24 de inculpaţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar (două femei, dintre care una însărcinată), într-un dosar privind exploatarea persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari.

56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, marţi, reprezentanţii Poliţiei.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite