Mărturii ale medicilor despre bătrânii din azilele din Voluntari: Am rămas șocați. De foame, și-au mâncat hainele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți medici de la spitalele de urgență Floreasca și Gerota, care evaluează și tratează bătrânii aduși de la cele trei azile din Ilfov, au declarat că nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de înfometare și neglijență.

Medicii spun în ce stare erau bătrânii la internare. Foto: Arhivă
Medicii spun în ce stare erau bătrânii la internare. Foto: Arhivă

Din cele 100 de persoane, 42 au necesitat intervenții medicale și șase au fost internate, potrivit ziarului Libertatea. 

„Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și ținute în condiții de murdărie, precum pacienții aduși de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu suferințe ale oamenilor străzii”, a declarat, pentru Libertatea, sub protecția anonimatului, un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. 

Sursa medicală descrie pacienții ca fiind deshidratați, înfometați și murdari, niște persoane incapabile să se îngrijească singure care au fost lăsate să moară.

„Uitați într-un container” și obiecte străine în stomac

Un alt doctor, de data aceasta de la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota, a afirmat, pentru sursa citată, că doi pacienți ajunși la această unitate medicală au rămas internați, iar restul au fost transferați la Spitalul Militar. 

„Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a spus doctorul.

Acesta a menționat că angajații din spital au făcut chetă pentru a le cumpăra bolnavilor mâncare peste norma oferită de spital. „Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!”, relatează sursa citată.

Medicul a subliniat că la spital nu au ajuns doar bătrâni bolnavi, ci și persoane de vârstă medie, cu probleme psihice. 

Primele pedepse în cazul azilurilor groazei

Patru persoane au fost arestate preventiv și alte 11 se află în arest la domiciliu în cazul „azilurilor groazei”, potrivit deciziei Tribunalului București. De asemenea, s-a decis ca șase persoane să fie cercetate sub control judiciar, iar alte trei să rămână în libertate.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

După demararea anchetei, autoritățile au pus la dispoziția aparținătorilor un număr de telefon pentru a afla date despre aceștia. Potrivit informațiilor Adevărul, în jur de 50 de aparținători au sunat până acum la numărul de telefon respectiv, adica doar de jumătate dintre victime s-a interesat un membru al familie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite