DNA a extins urmărirea penală în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. Procurorii cer arestarea preventivă a lui Remus Truică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Truică şi Prinţul Paul Al României FOTO Eduard Enea
Remus Truică şi Prinţul Paul Al României FOTO Eduard Enea

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a decis extinderea urmării penale în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. În acest caz, Paul Al României este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce omul de afaceri Remus Truică e suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani. Prejudiciul creat se ridică la peste 9,5 milioane de euro. De altfel, DNA a cerut arestarea preventivă a lui Truică.

UPDATE Procurorii DNA au cerut joi Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a omului de afaceri Remus Truică, acesta fiind suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave şi dare de mită.

„În referatul de propunere a înlocuirii măsurii procurorilor s-a reţinut faptul că, de la momentul la care s-a dispus ultima prelungire a măsurii arestului la domiciliu, respectiv data de 2 februarie 2016, au fost administrate o serie de probe care au condus organul de urmărire penală la constatarea existenţei şi a altor infracţiuni faţă de cele sus menţionate, care au fost  reţinute în sarcina inculpatului”, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Mai mult, în acelaşi dosar, începând de ieri (2 martie), Theodor Chiriac, la data faptelor director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, delegat în funcţia şef al Direcţie menţionate, a fost reţinut pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi participaţie improprie la spălare a banilor. 

De asemenea, procurorii au mai decis cercetarea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a lui Apostol Muşat, la data faptelor primar al comunei Snagov, Nicolae Jecu, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, şi Niculae Dima, la data faptelor secretar al Localităţii Snagov şi membru în comisia locală de fond funciar. Cei trei sunt suspectaţi de abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, începând din anul 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenţiona să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, Prinţul Paul i-ar fi promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional, o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-ar fi şi dat acestora bunurile în schimbul intervenţi, pe măsura obţinerii lor. 

În schimb, aceştia trebuiau să intervină pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.

Prinţul Paul ar fi cerut în 2005 restituirea terenului

DNA arată că în perioada septembrie - noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere şi o revenire prin care inculpatul Al României Paul Philippe solicita restituirea a 47 de hectare de pădure, teren situat în localitatea Snagov.

„La data de 9 martie 2006, s-a întocmit procesul verbal al comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primăriei Snagov, care a constatat că inculpatul Al României Paul îndeplineşte condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 ha teren. Aceasta, deşi prin adresa din 24.02.2006, cât şi la data 10.03.2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării, întrucât nu exista act de proprietate şi terenul revendicat nu se afla în anexa la Decretul 38/1948”, spun anchetatorii.

DNA precizează că în realitate nu ar fi avut loc o şedinţă a comisiei, ci, la insistenţele secretarului localităţii, Niculae Dima, un funcţionar ar fi semnat anexa 37 (în care se menţionează persoana şi suprafaţa aprobată la retrocedare), care ar fi fost înaintată apoi Comisiei judeţene pentru validare pentru 46,78 de hectare de pădure. Atât procesul verbal, cât şi anexa 37 ar fi fost semnate de primarul Apostol Muşat şi de secretarul Niculae Dima şi înainte spre validare comisiei judeţene constituite la nivelul Instituţiei Prefectului Ilfov. 

Dosarul nu ar fi avut înscrisurile necesare

La dosarul de restituire nu ar fi fost depuse înscrisuri din care să rezulte că Prinţul Paul Al României este persoană îndreptăţită, că antecesorul său a deţinut un titlu pe acel teren, suprafaţa de teren şi faptul că deţinea pădurea la momentul exproprierii. 

Ulterior, prin hotărârea nr. 1156 din 7 iulie 2006, comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât validarea anexei 37, recunoscându-i Prinţului Paul un drept de proprietate pentru 46,78 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră situat în localitatea Snagov. 

Astfel, după emiterea hotărârii de validare, s-ar fi acţionat pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Muşat, iar pe de altă parte de către Remus Truica. Acesta din urmă ar fi apelat la persoane din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, singura instituţie care putea dispune punerea în posesie. 

„Inculpatul Truică Remus a apelat la directorul tehnic al Direcţiei silvice, o cunoştinţă a sa, inculpatul Chiriac Theodor. Acesta din urmă a semnat, în numele şefului Direcţiei, o adresă prin care Direcţia Silvică a solicitat Ocolului Silvic să-l pună în posesie pe inculpatul Al României Paul. Ulterior, la datele de 26.06.2007 şi 15.08.2007, inculpatul Al României Paul Philippe a fost pus in posesie cu suprafaţa totală de 46,78 hectare pădure în localitatea Snagov”, arată anchetatorii.

Chiriac ar fi vândut 1.000 de metri pătraţi cu 50.000 de euro

Procurorii anticorupţie precizează că, prin doi intermediari, Theodor Chiriac ar fi disimulat folosul necuvenit, 1.000 de metri pătraţi de teren forestier în zona Fundul Sacului, teren pe care l-ar fi primit ca urmare a exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu, interpunându-i pe cei doi în transferul proprietăţii bunului. 

Ulterior, la solicitarea lui Chiriac, terenul ar fi fost vândut, prin aceiaşi intermediari, iar preţul de 50.000 de euro ar fi fost încasat de Chiriac, asta deşi în act s-ar fi menţionat 5.000 euro. 

Astfel, Theodor Chiriac ar fi intrat în posesia efectivă a mitei, determinând totodată pe cei implicaţi în această tranzacţie să disimuleze, fără vinovăţie, adevărata natură a provenienţei bunului. 

„Imediat după intrarea în posesie, deşi a avut cunoştinţă de decizia din anul 1941 a ÎCCJ (decizie care recunoştea dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenului în defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, în calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate nr. 243/07.08.2007 – pentru 10 ha şi nr. 246/31.08.2007 – pentru 36,78 ha pe numele inculpatului Al României Paul Philippe”, spun anchetatorii.

Prejudiciul creat - peste 9,5 milioane de euro

Prin aceste acţiuni, suspecţii au adus statului un prejudiciu de 9.523.769 de euro, care constituie în acelaşi timp şi folos necuvenit pentru Prinţul Paul Al României, Remus Truică şi membrii grupului infracţional din care cel din urmă făcea parte.

Pe 3 martie, Theodor Chiriac va fi prezentat Curţii de Apel Braşov cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite