Cum a fost spânzurat un securist la Revoluție. Mărturia cutremurătoare a soției fostului comandant al Biroului de Securitate din Odorheiul Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soția unui erou al revoluției din 1989 a povestit cum s-a răzbunat populația din Harghita pe securiștii din Odorheiu Secuiesc. Unul dintre ei a fost spânzurat, iar alții au fost bătuți cu bâte și răngi.

Zilele Revoluției când nu știai cine în cine trage FOTO Nicu Murgășanu
Zilele Revoluției când nu știai cine în cine trage FOTO Nicu Murgășanu

Colonelul (r) Costinel Venus Mirea din Craiova, unul dintre militarii răniţi grav în Revoluţia din 1989, a strâns mărturii despre zilele Revoluției. Una dintre ele dezvăluie ce s-a întâmplat în ziua de 22 decembrie la Odorheiu Secuiesc.

Gabriela Ștefania Aurelia Coman, soția eroului martie Dumitru Coman, a povestit cum s-a răzbunat populația pe ofițerii de Securitate. „În ziua de 22 decembrie 1989, soţul meu, colonelul Coman Dumitru, atunci comandant al Biroului de Securitate din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, a plecat la serviciu. Am aflat pe 22 decembrie 1989 că, în jurul orei 14.00, sediul Miliţiei din Odorheiul Secuiesc, în care se afla şi Securitatea, a fost înconjurat de sute de oameni.

Aceştia au intrat cu forţa în sediu şi au aruncat totul afară în curte, după care au incendiat sediul“, povește femeia.

Cei aflaţi în incintă, printre care şi soţul său, au încercat să liniştească mulţimea furioasă, dar nu au reușit. Cei veniți să se răzbune au atacat cu pietre, bastoane, răngi şi alte obiecte contondente.

Atunci, milițienii și securiștii s-au refugiat în clubul din spatele clădirii.

Pompierii chemați au încercat să stingă incendiul, dar au fost împiedicaţi de oamenii din mulțime. 

În jurul orei 18.00, soţul său, împreună cu încă cinci colegi şi subordonaţi au încercat să plece din club. Atunci, s-a dezlănțuit iadul. „După ce au ieşit afară, au fost atacați cu bâte şi răngi. Unul din ei a fost spânzurat şi a scăpat pentru că s-a rupt creanga de care a fost atârnat. Ceilalți au fost bătuţi crunt suferind traumatisme multiple, dar, fiind mai tineri, au reuşit să fugă. Soţul meu a fost lovit în cap cu o rangă, a căzut şi a fost călcat în picioare. A fost târât şi aruncat peste gard în curtea Spitalului Odorhei. A murit pe 22 decembrie 1989, în jurul orei 20.00“, povestește femeia.

.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite