Amenzi uriașe pentru rezerviștii care nu se prezintă la ordin, în unitățile militare: „Prea mari pentru români!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerviștii care nu se prezintă în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei. Un amplu exercițiu de mobilizare al militarilor rezerviști se desfășoară săptămâna aceasta în județele Brăila și Galați.

Rezerviștii, chemați la mobilizare FOTO: MApN
Rezerviștii, chemați la mobilizare FOTO: MApN

În urma unei decizii a Ministerului Apărării Naționale (MApN), sute de rezerviști din județele Galați și Brăila au primit prin poștă ordine de chemare, în baza „Legii 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război”.

„Ministerul Apărării Naționale continuă seria exercițiilor de rutină de tip MOBEX, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare. (…)Exercițiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfășurării acestora”, a transmis MApN.

În ordinele de chemare se precizează că „rezerviștii sunt obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare”, în caz contrar pot primi amenzi între 1.300 de lei și 3.800 de lei.

„În conformitate cu articolul 80 din Legea 446 /2006, constituie contravenție neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare și se sancționează cu amendă de la 2-6 puncte. Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie”, specifică Ministerul Apărării Naționale.

Ordinele de chemare trimise fără să fie anunțați din timp, dar și amenzile pe care le pot plăti, în cazul în care nu se prezintă în unitățile militare, îi revoltă pe oameni. 

Eu nu m-aș duce. Dacă mă cheamă din nou peste câteva săptămâni sau peste câteva luni? Și atunci cine știe cât timp ne țin, unde ne duc….”, spune un gălățean.

„Ei spun că exercițiul era programat de mult timp, dar nu s-a spus nimic. Și deodată, în timp ce avem război la graniță, ne cheamă pe toți la mobilizare. Totuși amenzile sunt mari, prea mari pentru români. O să iasă românii cu bâta în stradă dacă primesc 4.000 de lei amendă”, susține un alt gălățean.

„O mobilizare pentru locuri de muncă plătite la nivel european, pentru constructia de infrastructura rutieră, spitale, când va fi?”, întreabă o altă persoană, pe rețelele de socializare.

Ce prevede programul militarilor rezerviști

Exercițiul se desfășoară în perioada 8-12 aprilie 2024, simultan în județele Brăila și Galați. Pe timpul antrenamentului, mai mulți militari rezerviști cu domiciliul în județul Galați, cuprinși în planurile de mobilizare, au fost chemați la unități militare în vederea efectuării unor activități specifice de pregătire.

La prezentarea în unitățile militare, rezerviștii trebuie să aibă ordinul de chemare la exerciții și antrenamente de mobilizare, livretul militar, actul de identitate, permisul de conducere, acte medicale (carnet de sănătate, biet ieșire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală), dacă este cazul.

„În programul militarilor rezerviști este planificată o secvență de antrenament în Poligonul de tragere Smârdan, județul Galați, care va avea loc miercuri, 10 aprilie 2024”,  a transmis Prefectura Galați.

Poligonul Smârdan se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi. Acesta asigură cazarea pentru sute de militari, fiind omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite