Sfatul psihologului:Elevii trebuie consultaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii cred că programa şcolară ar trebui să facă loc şi scrierilor contemporane, fără a fi neglijate operele clasice. „Consider că unele din aceste poveşti, lecturi, e bine să existe, părinţii pot spune <<Uite, asta am învăţat şi noi>>.

Dar nu cred că e bine ca manualele să fie pline cu astfel de materiale. E important ca elevii să fie conectaţi la realitate", ne-a spus psihologul Daniela Gheorghe. Aceasta consideră că este foarte important ca elevii să fie consultaţi în legătură cu ceea ce şi-ar dori să înveţe la şcoală.

„Cărţile şcolare trebuie să răspundă nevoilor elevului de integrare socială, culturală şi educaţională. Prin urmare, cred că măcar o dată la cinci ani ar trebui să fie făcute focus-grupuri, iar manualele să fie testate atât pe copiii din mediul urban, cât şi din cel rural. În plus, ar trebui consultaţi şi părinţii", consideră psihologul. Daniela Gheorghe dă exemplu practici din alte ţări, unde copiii nu mai sunt nevoiţi să înveţe lucruri care nu sunt de actualitate.

„La un moment dat, elevii ar putea să nu fie interesaţi de lecturile care nu-i ajută la nimic. Deci ar trebui făcută o selecţie, în care să nu fie neglijaţi scriitorii consacraţi. Restul operelor, care nu sunt reprezentative, ar trebui înlocuit cu texte de interes. Cred că e important să fie introduşi scriitori contemporani şi în programa de gimnaziu, cu condiţia ca operele să fie pe înţelesul elevilor, să le transmită mesaje", consideră Daniela Gheorghe.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite