Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele la Română au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.

Subiecte Evaluare Națională 2024 - limba română
Subiecte Evaluare Națională 2024 - limba română

UPDATE: Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă de Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale 2024 au fost publicate pe edu.ro. Le puteți consulta și mai jos pentru a vedea ce răspunsuri erau corecte.

UPDATE: Subiectele de la proba scrisă de Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale 2024 s-au scurs din centrul de examen „Maramureș 3586”. Acestea au fost distribuite online la puțin timp după ora 9:00, când proba scrisă de Română a Evaluării Naționale 2024 era în plină desfășurare. „Vom sesiza poliția, este caz penal”, a declarat inspectorul școlar general de Maramureș, Mihai Pop, pentru Edupedu.ro. 

Conform sursei citate, centrul de examen din care s-au scurs subiectele este o școală din Baia Mare. Subiecte la limba română de la Evaluarea Națională 2024 au fost fotografiate și distribuite ulterior pe diverse grupuri de părinți prin aplicații de socializare. 

UPDATE: Subiectele de la proba scrisă de Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale au fost considerate de nivel mediu spre ușor de către profesorii de specialitate. Mihaela Apetrei, profesoară de Limba Română, a menționat că subiectele reflectă materia studiată, dar în cele mai simple aspecte, fără a permite o departajare eficientă între elevi. Ruxandra Achim, profesoară la Colegiul Național „IL Caragiale”, a apreciat subiectele ca fiind „frumoase și accesibile”. Elevii au avut de rezolvat cerințe bazate pe texte din „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.

Evaluarea Națională 2024 a debutat pe 25 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. 

Primul subiect al probei a inclus o serie de cerințe bazate pe două texte: un fragment din „Cireșarii” de Constantin Chiriță și un altul din „Portret” de Cella Delavrancea. Elevii au avut sarcina de a răspunde la întrebări diverse care le-au testat înțelegerea și interpretarea textelor literare. 

Prima parte a probei de limba română inclus 9 cerințe, iar partea de gramatică 8 cerințe. La subiectul al II-lea de la română, elevii au trebuit să scrie o compunere de 150 de cuvinte pentru a-l caracteriza pe Tic din „Cireșarii”, acest subiect valorând 20 de puncte.

Elevii nu au avut voie să părăsească sala de examen înainte de ora 10:00, chiar dacă au terminat rezolvarea subiectelor. De asemenea, broșurile cu subiecte nu au putut fi luate din sala de examen, asigurând astfel integritatea procesului de testare. 

Subiecte Română Evaluarea Națională 2024 

subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024
subiecte romana evaluarea nationala 2024

Ministerul Educației a pus la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale 2024. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise. 

Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a au debutat marți, 25 iunie, cu testarea cunoștințelor de Limba și literatura română. Următoarea probă, la Matematică, va avea loc joi, 27 iunie, iar cea pentru Limba și literatura maternă este programată pentru vineri, 28 iunie. 

Primele rezultate de la Evaluarea Națională 2024 vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Rezultatele finale, după contestații vor fi afișate marți, 9 iulie, anonimizat prin coduri individuale, atât în centrele de examen, cât și pe evaluare.edu.ro, conform Regulamentului GDPR. Codurile, distribuite elevilor la prima probă pe bază de semnătură, vor înlocui numele și prenumele acestora.

La ora 11:00 s-a terminat examenul la Limba română din cadrul Evaluării Naționale. Subiectele și baremele la limba română vor fi publicate la ora 15:00 pe edu.ro, platforma oficială a Ministerului Educației.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite