Aproape jumătate din tinerii şcoliţi în străinătate nu vor să se mai întoarcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30% dintre românii care studiază în străinătate vor să se întoarcă în ţară după finalizarea studiilor. Aşa arată un sondaj realizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Cu toate acestea, cei mai mulţi intenţionează să se stabilească în ţara „de adopţie”.

Concret, din cei peste 1.000 de respondenţi, 29% au spus că iau în calcul posibilitatea de a se întoarce în România în condiţiile în care îşi vor găsi un loc de muncă pe măsura aşteptărilor, în timp ce 39% nu vor să mai revină acasă.

Potrivit Agerpres, cifrele ar putea reflecta şi criza financiară care s-a simţit în toată lumea în ultimii ani.

„Salariul mare nu este una dintre primele motivaţii pentru studenţii care aleg să se întoarcă, ci mai degrabă oportunităţile de carieră sunt aspectul cel mai dorit de aceştia. Mulţi dintre cei care se întorc aleg calea antreprenoriatului”, a declarat Dan Nechita, preşedintele LSRS.

Sondajul realizat de organizaţie în 2012 arăta că doar 30% din tinerii cu studii în afară preferau să rămână în diaspora.

A treia ediţie a evenimentului „Hai Acasă!”

Vineri, Liga Studenţilor Români din Străinătate a organizat cea de-a treia ediţie a evenimentului de cariere „Hai Acasă!”.

Proiectul se adresează studenţilor, absolvenţilor şi tinerilor profesionişti cu experienţă academică în străinătate, având drept scop crearea unei legături cu angajatorii interesaţi de această resursă umană pregătită la universităţi de prestigiu din întreaga lume.

Printre companiile de top implicate în acest demers se numără Asirom, Route 66, Brandient, Xerox, Deloitte, Hilti, Ernst & Young, EON, McGuire Woods.

Pe aceeaşi temă:

60% din studenţii români din străinătate vor să revină în ţară. „Şi în România se poate!”

Peste 60% din absolvenţii români de studii în străinătate vor să se întoarcă în România, deşi mulţi susţin că nu vor să revină pentru salarii. Asta în condiţiile în care companii de top, dar şi instituţii româneşti de stat fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i atrage, dată fiind experienţa internaţională acumulată pe durata anilor petrecuţi în diaspora.

CAMPANIE De ce să mai revii în ţară? Motivele studenţilor şcoliţi în străinătate

Provocarea unei schimbări în ţara natală, familia şi prietenii, mixate cu oportunitatea unei afaceri acasă sau şansele mai mari pentru un startup în România crează premizele revenirii talentelor autohtone şcolite în ultimii ani în marile universităţi din străinătate. LSRS încearcă, prin campania „Hai Acasă!”, lansată pe 8 iunie, să le trezească acest interes pentru ţară.

„Hai Acasă!”, o campanie pentru studenţii românii din străinătate care îşi doresc un job în ţară

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a lansat proiectul ”Hai Acasă!” destinat studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate care îşi doresc o carieră în ţară. Până pe 22 iunie, aceştia vor putea interacţiona, online şi offline, cu reprezentanţii mai multor companii şi vor putea accesa o serie de stagii în instituţii din România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite