Washington susţine că Rusia vrea să organizeze mai multe referendumuri în Ucraina

0
0
Dnipro Foto Profimedia (Arhivă)
Dnipro Foto Profimedia (Arhivă)

Oficiali de la Washington susţin că Rusia a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în estul Ucrainei, într-o tentativă de a le atrage mai aproape populaţia.

Un oficial senior din Consiliul pentru securitate naţională a spus că Rusia intenţionează să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk şi părţi din Harkov.

„Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri", a spus el.

„Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni", a adăugat oficialul citat, screi Agerpres.

De asemenea, acesta a spus că Washingtonul crede că Rusia va manipula rezultatele acestor referendumuri pentru a pretinde în mod fals că ucrainenii vor să se unească cu Rusia. El a precizat că este critic să fie expusă şi contracarată această dezinformare dacă Kremlinul pretinde că poporul ucrainean vrea să se alăture Rusiei.

Informaţiile serviciilor americane sugerează că oficialii ruşi înşişi se aşteaptă ca prezenţa să fie scăzută şi referendumurile să nu reflecte voinţa poporului.

Liderii proruşi din regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk au exclus organizarea de referendumuri înainte ca Rusia să obţină controlul complet asupra Doneţkului. Forţele ruse controlează în prezent numai puţin peste jumătate din această zonă.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite