VIDEO Alegeri în SUA/ Planul democraţilor de a redresa Statele Unite, document politic anti-republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michelle Obama, la Convenţia Partidului Democrat din oraşul american Charlotte FOTO: Reuters
Michelle Obama, la Convenţia Partidului Democrat din oraşul american Charlotte FOTO: Reuters

Democraţii americani s-au reunit în prima zi a Convenţiei Naţionale a partidului şi au scos la înaintare platforma de strategii care ar trebui să direcţioneze SUA pe calea progresului. Documentul are însă şi rolul de a decredibiliza oponenţii politici, fiind presărat cu numesoare pasaje care critică propunerile republicanilor.

În perioada 4-6 septembrie, Partidul Democrat susţine Convenţia Naţională în oraşul Charlotte din Carolina de Nord, unde Barack Obama (48 de ani) va accepta nominalizarea oficială la scrutinul prezidenţial din 6 noiembrie.

Potrivit ABC News, democraţii au sarcina dificilă de a schimba percepţia a 80% din americani care consideră că ţara lor „merge pe un drum greşit”. Provocarea pe care o are de înfruntat Obama este să conştientizeze că economia americană încă se zbate să supravieţuiască şi să ofere o cale nouă către prosperitate.

Această nouă cale vine sub forma platformei de strategii. În cadrul Convenţiei Naţionale, democraţii au scos la înaintare soluţiile pe care le vor pune în aplicare dacă Obama ieşe câştigător la scrutinul programat pe 6 noiembrie.

Asemenea oponenţilor politici, republicanii, planurile democraţilor sunt expuse mai degrabă din perspectivă filosofică decât prin strategii specifice şi amănunţite, comentează Huffington Post.

Platforma este presărată şi cu numeroase atacuri la adresa republicanului Mitt Romney, contracandidatul lui Obama la alegerile din toamnă.

„Partidul Democrat crede în internalizare. Voim să sistăm scutirile de taxe pentru companiile care exportă locuri de muncă şi să reducem taxele impuse firmelor care investesc chiar aici, în Statele Unite ale Americii, mizând astfel pe muncitorii americani care concep produse americane destinate comerţului în lumea întreagă, ce transmit cu mândrie: Made in America”, se arată în platforma democraţilor făcută publică la Convenţia Naţională a partidului.

„Dar Partidul Republican a nominalizat un om a cărui firmă încurajează, de fapt, externalizarea prin eliminarea tuturor taxelor pe profiturile obţinute în străinătate de companiile americane”, se atrage atenţia în platforma democrată, cu atac la Mitt Romney.

„Pe scurt, este mai degrabă un document politic”, comentează Huffington Post, care prezicează însă că actul merită citit tocmai pentru că oferă o perspectivă asupra poziţiei democraţilor şi asupra direcţiei partidului în ultimele săptămâni ale campaniei electorale din 2012.

Platforma anunţată la Convenţia din oraşul Charlotte prezintă politicile democraţilor în ceea ce priveşte programul de sănătate Medicare, situaţia imigranţilor, susţinerea faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar şi dreptul de alegere proprie în cazul avortului.

Fiecare punct al platformei critică în mod deschis poziţia republicanilor.

„Vom continua să ne opunem republicanilor care încearcă să sisteze beneficiile de care se bucură şi care ajută deja milioane de americani zilnic. Refuzăm să ne întoarcem la zilele în care companiile puteau, prin asigurările de sănătate, să anuleze  acoperirea medicală”, se arată în platforma democrată, în paragraful referitor la programul Medicare.

Apariţii aşteptate

Prima Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, este prima care susţine un discurs, marţi, în deschiderea Convenţiei care îl vor desemna oficial pe Barack Obama candidat la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie.

Aşteptată marţi este şi intervenţia primarului din San Antonio (Texas), Julian Castro, în vârstă de 37 de ani, în condiţiile în care Convenţia se vrea a fi deschisă tuturor minorităţilor, de care Obama are nevoie pentru a câştiga în noiembrie.

Fostul preşedinte Bill Clinton, care încă se bucură de o popularitate crescută, intervene miercuri.

Punctul culminant al evenimentul din Charlotte este programat pentru joi seara, când Obama susţine discursul de acceptare într-un stadion cu 73.000 de locuri, după partenerul său în tandemul democrat, vicepreşedintele Joe Biden.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite