Un senator american a fost acuzat de trafic de influență în folosul Qatarului

0
Publicat:

Senatorul american Robert Menendez, deja inculpat pentru corupţie şi trafic de influenţă în folosul Egiptului, este în prezent acuzat de fapte similare în beneficiul Qatarului, potrivit unui document judiciar dezvăluit marţi, 2 ianuarie, notează AFP, conform Agerpres.

Senatorul Robert Mendez, în costum cu o mână în buzunar
Senatorul Robert Mendez. Foto:Wikipedia

Justiţia federală îl acuză că a facilitat o investiţie qatariotă într-un proiect imobiliar din New Jersey, în apropiere de New York, în schimbul mitei.

Potrivit actului de acuzare, Robert Menendez a făcut "mai multe declaraţii publice susţinând guvernul din Qatar", declaraţii pe care s-a grăbit să le transmită dezvoltatorului proiectului imobiliar pentru ca acesta din urmă să le împărtăşească împreună cu contactele sale din Qatar.

De asemenea, el l-ar fi prezentat pe acest dezvoltator, Fred Daibes, unui membru al familiei regale a Qatarului, unul dintre directorii companiei de investiţii.

Senatorul democrat, în vârstă de 70 de ani, ar fi acceptat şi primit, împreună cu soţia sa, "sute de mii de dolari mită", printre care lingouri de aur, importante sume de bani şi alte bunuri de valoare, potrivit procurorilor federali din Manhattan, care au reunit dosarul deja cunoscut legat de Egipt cu această nouă componentă care implică Qatarul.

În septembrie, congresmanul a negat complet acuzaţiile anterioare, respingând cererile de demisie

Cu toate acestea, Robert Mendez a renunţat la preşedinţia puternicei Comisii pentru Afaceri Externe a Senatului.

Omul politic de origine cubaneză, un veteran al politicii, a pledat deja nevinovat la sfârşitul lui septembrie în privinţa acuzaţiilor anterioare. Un proces urmează să înceapă pe 6 mai.

Nu este prima dată când bogatul emirat este citat în acest tip de afaceri. La sfârşitul anului 2022, "Qatargate" a zguduit Parlamentul European, cu acuzaţii de "corupţie" implicând "o ţară din Golf", identificată foarte repede drept Qatarul, suspectată că "ar influenţa deciziile economice şi politice" ale deputaţilor europeni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite