Trump a avertizat Israelul că „pierde mult sprijin” și ar trebui să încheie războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde „mult sprijin” la nivel global, relatează AFP.

Donald Trump este candidatul republican la președinția SUA FOTO EPA-EFE
Donald Trump este candidatul republican la președinția SUA FOTO EPA-EFE

Declaraţiile lui Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, au fost publicate luni, când Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în premieră o rezoluţie prin care cere încetarea imediată a focului în Fâşia Gaza. SUA, principalul susţinător al Israelului, s-a abținut de la vot.

„Trebuie să pună capăt războiului. Trebuie să încheie. Şi voi spune că Israelul trebuie să fie foarte atent pentru că pierde o mare parte a lumii, pierde mult sprijin, trebuie să termine, trebuie să-şi încheie treaba", a declarat Trump într-un interviu acordat ziarului „Israel Hayom”.

Întrebat în legătură cu modul în care ar fi răspuns la atacul Hamas, Trump a spus că ar fi procedat „în mare măsură în acelaşi mod" ca Israelul, dar că ar fi avut mai multă grijă cu în legătură cu o imagine în care bombardamentele israeliene au lăsat o mare parte a Fâşiei Gaza în ruine.

„Am vrut să sun [Israelul] și să spun să nu o faceți. Aceste fotografii și împușcături. Vreau să spun, imagini în mișcare ale bombelor care sunt aruncate în clădiri din Gaza. Și mi-am spus: Oh, este un portret înfiorător. Este o imagine foarte proastă pentru lume”, a spus el în interviu, citat de Politico.

Comentariile fostului președinte american vin în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat vizita planificată la Washington a unei delegații israeliene c, după ce SUA au permis adoptarea în Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții de încetare a focului. Remarcile lui Trump vin, de asemenea, în contextul în care administrația președintelui Joe Biden a devenit din ce în ce mai critică față de ofensiva militară planificată de Israel la Rafah, orașul din sudul Fâșiei Gaza unde peste 1 milion de palestinieni s-au refugiat în urma ofensivei din nord.

Donald Trump s-a prezentat deseori drept un aliat loial al Israelului, reamintind decizia sa de a transfera ambasada Statelor Unite la Ierusalim şi rolul administraţiei sale în negocierea în 2020 a acordurilor de normalizare a relaţiilor între Israel şi ţări arabe, precum Emiratele Arabe Unite şi Bahrein.

Războiul din Gaza, care a început în urmă cu cinci luni, s-a soldat cu peste 32.300 de morţi, peste 74.600 de răniţi, iar jumătate din populaţia enclavei este în pericol iminent de înfometare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite