Robert Mueller a declarat în faţa Congresului american că raportul său nu îl exonerează în totalitate pe Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul special Robert Mueller a declarat miercuri în Congres că raportul său nu l-a exonerat în totalitate pe Donald Trump, în special de suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei, contrar afirmaţiilor preşedintelui american, relatează AFP.

Raportul Comisiei de investigaţii privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte cu echipa preşedintelui Donald Trump nu l-a exonerat pe liderul de la Casa Albă, a afirmat miercuri, în Congresul SUA, procurorul special Robert Mueller, relatează CNN.

Procurorul special Robert Mueller a fost audiat miercuri în Camera Reprezentanţilor. 

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare, Jerome Nadler, l-a întrebat pe Robert Mueller: "Preşedintele a pretins în mod repetat că raportul dv. a descoperit că nu a existat nicio formă de obstrucţionare a justiţiei şi că a fost exonerat total. Dar nu aceasta este concluzia raportului, nu?"

"Corect, nu este aceasta concluzia raportului", a răspuns Robert Mueller.

"Raportul arată că nu a existat nicio formă de obstrucţionare a justiţiei?", a continuat Nadler. Robert Mueller a răspuns: "Nu". Procurorul special a subliniat că, deşi echipa de anchetă a solicitat mai mult de un an intervievarea preşedintelui SUA, acesta a refuzat.

"Agenţiile guvernamentale ruse au interferat asupra scrutinului nostru în mod masiv şi sistematic. Investigaţia nu a stabilit că membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump au colaborat cu Rusia în conspiraţia privind interferenţele. 

Nu am abordat problema «colaborării», care nu este un termen juridic. Mai degrabă, ne-am concentrat pe a vedea dacă sunt suficiente dovezi pentru a inculpa vreun membru al echipei de campanie pentru implicare în conspiraţia penală. Nu au existat dovezi. Investigaţia referitoare la eforturile de obstrucţionare a anchetei a avut o importanţă esenţială. Obstrucţionarea justiţiei afectează esenţa efortului guvernamental de a afla adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei responsabili", a subliniat Mueller, citat de CNN.

Robert Mueller a subliniat că Donald Trump nu a putut fi inculpat pentru că deţine funcţia de preşedinte al SUA, dar nu a spus clar dacă trebuia sau nu inculpat.

Ancheta privind o eventuală intervenţie rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, de care el s-a ocupat timp de doi ani, a fost condusă "în mod echitabil şi independent", a dat asigurări Mueller.

În raportul de anchetă, "am decis că nu vom spune dacă preşedintele a comis vreun delict.

 A fost decizia noastră şi aşa rămâne", a adăugat el.

"Din cauza poziţiei mele de procuror, unele motive fac ca mărturia mea să fie limitată", a mai spus el, invocând în special imposibilitatea de vorbi de cazuri în curs.

El a mai subliniat că regulamentul Departamentului de Justiţie prevede că un preşedinte în exerciţiu nu poate fi inculpat.

Ancheta privind o eventuală intervenţie rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, de care el s-a ocupat timp de doi ani, a fost condusă "în mod echitabil şi independent", a dat asigurări Mueller.

În raportul de anchetă, "am decis că nu vom spune dacă preşedintele a comis vreun delict. A fost decizia noastră şi aşa rămâne", a adăugat el.

"Din cauza poziţiei mele de procuror, unele motive fac ca mărturia mea să fie limitată", a mai spus el, invocând în special imposibilitatea de vorbi de cazuri în curs.

Procurorul special Robert Mueller a anunţat, la sfârşitul lunii mai, încheierea oficială a investigaţiei privind ingerinţele electorale ruse, subliniind că în cazul în care Comisia de anchetă ar fi fost convinsă că preşedintele Donald Trump nu a comis nicio infracţiune, ar fi transmis clar acest lucru.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite