Presa iraniană, despre atacul asupra lui Salman Rushdie: „Un complot american ca să răspândească islamofobia în lume”

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Atacul violent asupra lui Salman Rushdie este un complot al Statelor Unite, care „probabil că vor să răspândească islamofobia în lume”, a afirmat duminică un ziar iranian, deşi până acum nu a existat nicio reacţie oficială din partea Republicii Islamice, transmite AFP.

Scriitorul britanic, condamnat la moarte printr-o fatwa iraniană din 1989, la un an după publicarea „Versetelor satanice", a fost înjunghiat de zece ori vineri în statul New York (nord-estul Statelor Unite), un atac care a indignat Occidentul, dar a fost salutat de extremiştii din Iran şi Pakistan, potrivit hotnews.ro. 

„Atacul a fost comis de un tânăr musulman care nu era născut când Salman Rushdie a scris cartea sa satanică şi care a vrut să se răzbune pe el", a scris duminică cotidianul ultraconservator Javan.

Agresorul Hadi Matar, un american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani, s-a născut la câţiva ani după publicarea „Versetelor satanice". 

Ziarul Javan vehiculează ipoteza unui complot pus la cale de americani.

„Un alt scenariu este că Statele Unite vor probabil să răspândească islamofobia în lume", adaugă Javan.

De asemenea, pentru cotidianul Kayhan, „atacul asupra lui Salman Rushdie a arătat slăbiciunea serviciilor secrete americane şi a demonstrat că nici măcar măsurile stricte de securitate nu pot preveni atentatele".

„Atacul asupra lui Salman Rushdie dovedeşte, de asemenea, că nu este dificil să te răzbuni pe criminalii de pe teritoriul american. Acum (fostul preşedinte Donald) Trump şi (fostul secretar de stat Mike) Pompeo se vor simţi mai ameninţaţi", a adăugat Kayhan.

Ziarul flutură astfel o ameninţare la adresa acestor doi foşti oficiali, care sunt „principalii autori ai asasinării generalului Qassem Soleimani", eliminat în timpul unui raid american în Irak în 2020. A fost şeful forţelor Qods, ramura de operaţiuni externe a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Autorităţile iraniene nu au reacţionat până în prezent la tentativa de asasinare a scriitorului în vârstă de 75 de ani, care rămâne internat în spital în stare gravă.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite