FOTO VIDEO Alegeri în SUA / Laudele lui Bill Clinton la adresa lui Barack Obama: „A avut bunul gust să se căsătorească cu Michelle“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O victorie a republicanului Mitt Romney la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie ar însemna lăsarea de izbelişte a cetăţenilor americani, este de părere fostul şef de stat Bill Clinton, prezent la Convenţia Democraţilor pentru susţinerea lui Barack Obama.

Preşedinte în perioada 1993-2001, Bill Clinton, în vârstă de 66 de ani, a rostit, miercuri seară, un discurs de apărare „spiritual” la adresa candidatului democrat Barack Obama, în timp ce Mitt Romney, oponentul actualului şef de stat, a fost ţinta unor atacuri puternice.

Publicul prezent la Convenţia Naţională a Partidului Democrat, desfăşurată în oraşul Charlotte din Carolina de Nord, s-a delectat cu discursul de aproape 50 de minute al fostului preşedinte, care se bucură în continuare de o popularitate crescută în SUA.

„În timp ce Bill Clinton făcea aseară primii paşi pe scena Convenţiei, se simţea dragostea în aer”, comentează CNN, care lansează întrebarea: „Oare Obama poate aduna tot atâta simpatie?”

„Rustic şi generos cu detaliile, Clinton a demonstrat că este un maestru orator chiar şi după aproape 12 ani de când s-a ridicat de la Biroul Oval. El a prezentat o apărare mai convingătoare pentru acţiunile lui Obama decât ar fi putut să-şi construiască însuşi actualul preşedinte”, comentează Reuters. 

La evenimentul desfăşurat în perioada 4-6 septembrie în oraşul Charlotte din Carolina de Nord, discursul fostului şef de stat a fost unul dintre cele mai aşteptate. În timp ce întărea argumentele pentru care democratul Barack Obama trebuie să rămână în scaunul prezidenţial de la Casa Albă, Clinton lansa şi atacuri dure la adresa republicanului Mitt Romney.

Fostul preşedinte l-a descris pe Obama ca fiind aparent „rece la exterior”, dar „arde pe interior” pentru binele Americii. După această remarcă, Clinton a avertizat electoratul republican că şefia statului lăsată pe mâinile lui Romney ar transmite un singur mesaj americanilor: „Descurcaţi-vă singuri!”

„Vreau ca Barack Obama să fie viitorul preşedinte al Statelor Unite şi cu mândrie îl desemnez să poarte stindardul Partidului Democrat", a declarat Bill Clinton, în ovaţiile a mii de delegaţi democraţi reuniţi într-un centru de conferinţe din Charlotte.

„Vreau o persoană care să creadă fără cea mai mică îndoială că noi putem recrea visul economic american", a continuat el. Şi, „vreau un bărbat care a avut bunul gust să se căsătorească cu Michelle Obama", a glumit Clinton, făcând-o să zâmbească pe Prima Doamnă, aşezată în tribune.

Clinton a mai susţinut că planurile lui Obama pentru SUA „vor scădera deficitul, vor onora valorile şi vor lumina viitorul copiiilor” americani.

El a atras atenţia că doar democraţii sunt determinaţi să protejeze clasa de mijloc a societăţii, atacând frecvent partidul republican: „Voi trebuie să decideţi în ce fel de ţară voiţi să trăţi! Dacă preferaţi o societate «descurcă-te singur», «câştigătorul ia tot», atunci sprijiniţi republicanii... Dacă vă doriţi o societate cu oportunităţi egale şi responsabilităţi împărţite, o societate «suntem toţi împreună», votaţi-i pe Barack Obama şi pe Joe Biden!”

Clinton, a cărui popularitate o depăşeşte pe cea a lui Obama şi care a fost iertat pentru scandalurile din trecut, susţine că actualul preşedinte poate restabili bugetele şi poate creşte numărul locurilor de muncă, dezvoltare resimţită şi în anii '90, când el era cel care ocupa scaunul prezidenţial de la Casa Albă.

Comparaţiile nu au lipsit nici în acuzaţiile rostite la adresa Partidului Republican şi al reprezentanţilor săi. În opinia lui Clinton, o administraţie Romney ar arunca SUA în vremurile în care „domnea” George W. Bush, preşedinte considerat responsabil pentru declinul economic din Statele Unite de o mare parte a electoratului american.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i s-a alăturat pentru scurt timp lui Bill Clinton pe scena Convenţiei Democrate din Charlotte, la încheierea discursului de aproape 50 de minute al fostului lider. Obama, care nu a luat cuvântul, a urcat în ovaţiile publicului la tribuna Time Warner Cable Arena, unde erau reuniţi aproximativ 6.000 de delegaţi ai partidului democrat. Clinton l-a întâmpinat înclinându-se şi îmbrăţişându-l, după care cei doi bărbaţi s-au retras.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite