Ce a scris un deținut pe un bilet de adio chiar înainte de a fi executat VIDEO

0
Publicat:

Un bărbat care a împușcat mortal doi gardieni de închisoare din Missouri în urmă cu 23 de ani, în timpul unei încercări nereușite de a ajuta un deținut să evadeze, a fost executat marți seara, relatează The Guardian.

Michael Tisius
Michael Tisius a fost executat marți seară. Foto Captură video YouTube

Michael Tisius, în vârstă de 42 de ani, a fost executat prin injecție letală la închisoarea din orașul Bonne Terre, iar decesul a fost declarat la ora 18.10. Tisius a fost condamnat pentru uciderea, la 22 iunie 2000, a lui Leon Egley și Jason Acton. 

Bărbatul a scris pe un bilet de adio că a încercat din răsputeri „să devină un om mai bun"

Îmi pare rău. Și nu pentru că mă aflu la final. Ci pentru că îmi pare cu adevărat rău", a scris Michael Tisius. 

Avocații lui Tisius au solicitat Curții Supreme a SUA să amâne execuția, susținând că unul dintre jurații prezenți la audierea pentru pronunțarea sentinței era analfabet, încălcând astfel legea din Missouri. Curtea a respins această cerere marți după-amiază. 

Plan de evadare

Curtea Supremă a respins anterior o altă solicitare, conform cărei Tisius ar trebui să fie cruțat pentru că avea doar 19 ani la momentul săvârșirii crimelor. O hotărâre a Curții Supreme din 2005 interzice execuțiile celor care nu au împlinit 18 ani la data comiterii crimelor, dar avocații lui Tisius au susținut că, chiar dacă avea 19 ani la data comiterii crimelor, lui Tisius ar trebui să i se schimbe pedeapsa în închisoare pe viață fără eliberare condiționată. 

De asemenea, avocații bărbatului au mai susținut că a fost neglijat în copilărie și că a rămas fără adăpost până la începutul adolescenței. În anul 199, la vârsta de 18 ani, a fost încarcerat fiindcă a amanetat un sistem stereo închiriat. 

În luna iunie a anului 2000, Tisius a fost coleg de celulă cu un alt deținut, Roy Vance. Cel dintâi urma să fie eliberat, iar conform dosarului, cei doi au pus la punct un plan prin care Tisius trebuia să-l ajute pe Vance să evadeze. 

Imediat după miezul nopții din 22 iunie 2000, Tisius a mers la închisoare fiind însoțit de prietena lui Vance, Tracie Bulington. Aceștia le-au spus celor doi gardieni, Egley și Acton, că veniseră pentru a-i aduce țigări lui Vance. Gardienii nu știau că Tisius avea un pistol. 

La proces, Bulington a declarat că a ridicat privirea și l-a văzut pe Tisius în timp ce își scotea arma, apoi a privit cum acesta l-a împușcat pe Acton. În momentul în care Egley s-a apropiat, Tisius l-a împușcat și pe el. Ambii ofițeri erau neînarmați. 

„Doi funcționari publici devotați au fost uciși”

Ulterior, bărbatul a dat peste niște chei în zona de dispecerat și a încercat să deschidă celula lui Vance, dar nu a reușit. Când Egley s-a prins de piciorul lui Bulington, Tisius l-a împușcat de mai multe ori. 

Tisius și Bulington au fugit, însă mașina lor s-a stricat în Kansas. Ei au fost arestați în Wathena, Kansas, la circa 210 km vest de Huntsville. Ulterior, bărbatul mărturisit că i-a ucis pe Acton și Egley. 

Bulington și Vance sunt condamnați la închisoare pe viață pentru crimă. 

Avocații apărării au susținut că omorurile nu au fost premeditate. Aceștia au mai adăugat că Tisius intenționa să le ordone gardienilor să intre în celulă și să îl elibereze pe Vance și pe ceilalți deținuți. Mai mult decât atât, avocații lui Tisius au prezentat în urmă cu o săptămână un videoclip în care Vance a declarat că a planificat tentativa de evadare și l-a manipulat pe Tisius să participe. 

Mike Parson, guvernatorul republican al statului Missouri, a respins luni o cerere de clemență, afirmând că: „Este josnic faptul că doi funcționari publici devotați au fost uciși într-o încercare eșuată de a ajuta un alt criminal să se sustragă legii". 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite