Gaze lacrimogene și furtun cu apă la Penitenciarul Aiud. Cum s-a încheiat protestul declanșat de un deținut periculos

0
Publicat:

Un deținut deosebit de periculos s-a baricadat într-o cameră de la Penitenciarului Aiud și a rănit un polițist de penitenciare. Nu a putut fi scos decât după utilizarea furtunului cu apă. Mai are de executat 20 de ani de închisoare.

Deținutul s-a baricadat într-o cameră a închisorii FOTO Adevărul
Deținutul s-a baricadat într-o cameră a închisorii FOTO Adevărul

Iancu F., poreclit „Suge Degete”, are un cazier șocant, fiind condamnat de mai multe ori pentru fapte de tâlhărie, una dintre acestea având ca rezultat moartea victimei. Modul de acțiune era tipic. Își urmărea victimele și le sustrăgea cu forța bunurile de valoare cum ar fi lănțișoare din aur, cercei, telefoane sau genți.

Una dintre victime a murit în urma unei lovituri, bărbatul fiind condamnat pentru această faptă, în 2018, la 17 ani după gratii. În total, înainte de săvârșirea faptelor de ultraj de la Penitenciarul Aiud, avea de ispășit 26 de ani și 10 luni de închisoare. Bărbatul în vârstă de 38 de ani este judecat și pentru distrugere, procesul fiind pe rol la Judecătoria Aiud.

Procesul de ultraj s-a finalizat la instanța de fond în luna aprilie 2023. Potrivit dosarului, la finalul lunii martie 2022, fiind deținut în cadrul Penitenciarului Aiud, s-a baricadat în camera de deținere, întrucât nu dorea să fie mutat. În acest sens, a distrus camera de deținere, a blocat intrarea cu ușa de la baie și a legat grilajul de pat folosind niște sfori improvizate. Totodată, acesta a desprins o țeavă de la instalația termică și a folosit-o pe post de armă.

Negocieri eșuate

Pentru a gestiona situația șeful de tură, a purtat negocieri cu deținutul, dar nu a reușit să-l convingă să renunțe la protest. „După ce s-a decis intervenția, s-a efectuat somația: «Încetați, deblocați!», după care i-au fost acordate suspectului aproximativ 30 de secunde pentru a înceta acțiunile nelegitime. Ulterior, a fost reluată somația și s-a acordat un nou termen de conformare, după care s-a procedat la utilizarea sprayului iritant-lacrimogen și s-a încercat deblocarea camerei prin încercarea de a tăia legăturile cu care era asigurat grilajul. Substanța iritant-lacrimogenă, însă nu avea niciun efect, întrucât era protejat de o mască improvizată”, se precizează în dosar. La un moment dat, l-a lovit cu țeava metalică la o mână pe unul dintre gardieni, care a avut nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Întrucât echipajul de intervenție nu a reușit să tăie legăturile, s-a dispus utilizarea jetului de apă. Astfel, gardienii au reușit să rupă legăturile și să intre în camera de deținere. În final, deținutul a ajuns în baie unde a fost imobilizat, timp în care i-a mai lovit de pe cei doi gardieni cu țeava metalică.

Trimis în judecată, a recunoscut faptele și a primit 3 ani și 5 luni de închisoare, pedeapsă care se adaugă restului de executat de circa 16 ani. În final, deținutul „Suge Degete” mai are de ispășit aproape 20 de ani de detenție.        

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite