Un grec a fost condamnat la 400 de ani de închisoare, dar a ispășit doar 12. Cum a fost posibil

0
Publicat:

Un antrenor de baschet din insula Creta a fost condamnat la 401 ani de închisoare pentru 36 de cazuri de abuz față de minori. Cu toate acestea, el a fost eliberat condiționat marți, după ce a executat în total 12,5 ani în spatele gratiilor.

Abuzatorul a mai fost eliberat și rearestat la scurt timp
Abuzatorul a mai fost eliberat și rearestat la scurt timp

Decizia de a-l elibera pe abuzator a declanșat indignarea victimelor, a familiilor acestora și a societății grecești, provocând astfel intervenția procurorului-șef.

Antrenorul de baschet Nikos Seiragakis ar fi fost prins în flagrant și arestat în decembrie 2011 pentru abuz sexual asupra a trei minori. În mai 2013 a fost condamnat pentru faptele sale de abuz, neglijență și tentativă de abuz, în detrimentul a 36 de copii. El a primit o condamnare de 401 ani de închisoare. În 2016, Curtea de Apel i-a dat exact aceeași sentință ca și Tribunalul de Primă Instanță.

Sentința inițială i-a fost redusă la 220 de ani, iar odată cu noul Cod Penal, anii efectivi de închisoare au fost reduși la 20.

Eligibil pentru eliberarea condiționată

Întrucât a lucrat în timpul închisorii, unde zilele de muncă reduc perioada de detenție, Seiragakis a depus o cerere de eliberare condiționată la Consiliul Penitenciarului din Tripoli, unde era deținut. Cererea a fost examinată de Consiliul pentru Infracțiuni și a fost acceptată. Astfel, după 12,5 ani de închisoare, a fost eliberat cu condiția de a i se interzice accesul în Creta, unde a comis infracțiunile și cu obligația de a locui într-o zonă desemnată din Attica. De asemenea, i s-a interzis să se asocieze cu minori fără prezența sau consimțământul tutorelui acestora și este obligat să participe la o ședință cu un psihiatru o dată pe lună.

Trebuie remarcat faptul că în urmă cu 3 ani, în aprilie 2020, el a fost eliberat condiționat din închisoarea din Grevena, unde a fost deținut, provocând numeroase reacții în comunitatea locală, precum și în cadrul Baroului din Rethymno, care luase apărarea victimelor pedofiliei atât în prima, cât și în a doua instanță.

El nu și-a manifestat niciodată remușcările și a susținut că relațiile sale sexuale cu victimele, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, au fost cu consimțământul acestora, potrivit Keep Talking Greece.

Eliberat și arestat din nou în scurt timp

Astfel, după ce a fost eliberat condiționat în 2020, în scurt timp a fost arestat din nou și s-a întors la închisoare pentru că a încălcat condițiile de eliberare condiționată.

Eliberarea de marți a declanșat intervenția procurorului Curții Supreme, care a cerut să examineze dacă condițiile de eliberare condiționată sunt respectate.

Procurorul-șef va examina dacă motivarea eliberării este temeinică și dacă există "lacune" juridice. O opțiune este să anuleze ordinul de eliberare, relatează presa locală.

Codul penal prevede că anii efectivi de executare a pedepselor, în anumite condiții, nu pot depăși 20 de ani, în timp ce condamnatul poate face uz de dispozițiile benefice pentru subiectul eliberării sale din închisoare, atâta timp cât nu există alte motive disciplinare și nu există nicio infracțiune penală în curs împotriva sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite