Rușii de la granița cu Ucraina, victimele războiului pornit de Putin. „Credem în el. A spus că victoria va fi a noastră“

0
Publicat:

Zeci de mii de ruși au fost nevoiți să-și părăsească gospodăriile și să se refugieze cât mai departe de linia frontului. Cu toate acestea, ei cred în continuare în Vladimir Putin și în denazificarea Ucrainei.

Biserica Sf. Nicolae din Shebekino, în regiunea rusă Belgorod, în februarie 2019 Foto Shutterstock
Biserica Sf. Nicolae din Shebekino, în regiunea rusă Belgorod, în februarie 2019 Foto Shutterstock

Shebekino, un oraș de frontieră rusesc lovit de bombardamente din Ucraina, este acum aproape gol. Un salon cosmetic îngă mai fumegă, iar fiecare fereastră a sediului poliției a fost aruncată în aer. Aproape toți cei 40.000 de locuitori au fugit, au declarat oficialii, notează jurnaliștii The New York Times.

Liudmila Kosobuva (56 de ani) nu a plecat din oraș. Are grijă de o prietenă diabetică prea bătrână pentru a se muta. Căuta cu disperare insulină. Cu toate acestea, atitudinea ei părea sfidătoare, scriu cei de la NYT: "Nu ne vom părăsi țara", îi asigura rusoaica.

Atacurile în creștere pe teritoriul rus au ucis mulți civili și au obligat zeci de mii de oameni să se refugieze în Belgorod.

Rușii continuă să creadă în Putin

Dacă intenția a fost de a clătina sprijinul pentru Putin, sau de a schimba hotărârea Rusiei în continuarea războiul, sau de a-i face pe rușii de rând să simtă durerea conflictului pe propria piele, atunci atacurile venite dinspre Ucraina au doar un efect marginal, deoarece nu au schimbat nimic fundamental, scriu jurnaliștii NYT.

Un secol de dezastru intermitent și opresiune au indus în mulți ruși o formă de acceptare pasivă și răbdare care îi servesc lui Putin. Pe măsură ce contraofensivea ucraineană începe să devină o realitate, el poate conta în continuare pe sprijinul majorității populației afectate de conducerea sa care în 23 de ani a devenit din ce în mai represivă.

"Nu știu de ce Rusia nu ne poate apăra", spune Serghei Shambarov, un locuitor din Shebekino care nu aplecat din oraș deoarece are rude mai în vârstă. "Au lovit fabricile! Nu-mi pot explica acest lucru." 

Jurnaliștii observă faptul că niciunul dintre rușii intervievați nu a făcut o legătură între situația lor dificilă și cei 8,2 milioane de refugiați ucraineni. Propaganda constantă a transformat în mod fals conflictul într-un război defensiv rusesc împotriva "naziștilor" și "fasciștilor", susținuți de Statele Unite și Europa, care, în discursul rusesc, nu au dat Moscovei altă opțiune decât să ia măsuri militare.

Pe străzile goale din Shebekino, Viktor Kalugin se plânge că mercenarii Wagner și luptătorii ceceni, ambii renumiți pentru cruzimea lor, nu au fost lăsați să se ocupe de rezolvarea conflictului.

"Sper că forțele noastre nu vor permite fasciștilor să intre aici", spune el. "Atâta timp cât îl vom avea pe Putin, nimeni nu va putea lua Rusia. Doar dacă ar putea să se ocupe de generali".

"Cum să nu te superi dacă trebuie să lași totul?", a întrebat Novikov, în vârstă de 55 de ani. S-a născut într-un stat defunct, Uniunea Sovietică. A studiat ingineria mecanică în Ucraina Sovietică. "Întotdeauna am avut relații normale cu Ucraina", a spus el, scuturându-și capul. "Este greu de înțeles."

Zeci de mii de ruși refugiați

Locuitorii din Shebekino s-au refugiat în zona stadioanelor și centrelor culturale din Belgorod, acolo unde așteaptă încolonați mâncarea. Un teren vast, situat în mijlocul unei piste de biciclete, are 700 de paturi pe care sunt întinși bătrânii.

Anunțarea unui sprijin de 50.000 de ruble, adică aproximativ 650 de dolari, pentru cei strămutați, a stârnit nemulțumire. "Au dezlănțuit un război și acum vor să închidă gura oamenilor cu mărunțiș", a scris Svetlana Ilyasova pe un grup telegram format din locuitorii din Shebekino.

Ucraina se distanțează de atacuri

Guvernul Ucrainei a încercat să se distanțeze de atacurile din interiorul teritoriului rusesc. Acesta a atribuit atacurile rușilor care luptă pentru două grupări paramilitare: Legiunea Rusiei Libere și Corpul de Voluntari ruși, care au îmbrățișat cauza ucraineană ca mijloc de "eliberare" a Rusiei de Putin. Militanții au avansat în mai multe sate de frontieră rusești luna trecută, înainte ca Ministerul rus al Apărării să spună că i-a împins înapoi.

Nu este clar modul în care aceste miliții se înarmează cu armele sofisticate pentru bombardamente susținute și cum ar putea opera de pe teritoriul ucrainean fără îndrumare din partea guvernului ucrainean, adaugă jurnaliștii NYT.

Statele Unite și-au exprimat în mod repetat opoziția față de atacurile ucrainene asupra Rusiei, temându-se de escaladarea acestora.

Distanțarea guvernului ucrainean de atacurile și incursiunile milițiilor în satele de frontieră rusești pare menită să-l batjocorească pe Putin prin imitarea modului în care el, în 2014, a insistat că nu știe nimic despre trupele rusești fără însemne active în anexarea Crimeei și mutarea în regiunea Donbasului din estul Ucrainei.

Prigojin vs. Șoigu

Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, a fost vehement în denunțarea lui Serghei Șoigu, ministrul apărării, și a angajamentului mai puțin total al Rusiei față de război.

oigu ar trebui să fie în Shebekino chiar acum!" a declarat Prigojin într-un videoclip lansat săptămâna trecută. El a spus că acțiunile lui Șoigu împotriva poporului rus au permis "genocidul". El l-a numit pe Viaceslav Gladkov, guvernatorul regional Belgorod, "un laș needucat și prost pregătit".

Prigojin a încheiat cu o amenințare: "Dăm Ministerului Apărării două săptămâni pentru a-l elibera și, dacă nu, Wagner merge acolo!"

Desigur, nici Belgorod, nici Shebekino nu au nevoie de "eliberare". Ele nu sunt ocupate. Dar exploziile regulate de la Belgorod, pe măsură ce dronele ucrainene sunt doborâte de sistemele rusești de rachete de apărare antiaeriană, amintesc cât de volatilă este situația. 

În Belgorod, nerăbdarea este în creștere

Orașul este, de asemenea, inundat de refugiați din zona Harkov, oameni cu simpatii rusești.

Galina Ivanova, în vârstă de 75 de ani, născută în Siberia, dar rezidentă în Ucraina de la vârsta de 28 de ani, este una dintre cele care au fugit atunci. În ciuda tuturor anilor petrecuți în Ucraina, se simte hotărâtă rusoaică. A început să plângă când i s-a înmânat un pachet de paste, orez și alte capse. "Credeți că este frumos să trebuiască să accepte aceste lucruri?", a spus ea.

Pe o arenă de volei din Belgorod, unde au ajuns să fie înregistrate câteva dintre zecile de mii de persoane care au fugit din Shebekino și din satele din jur, Lidiya Rogatiya continuă să plângă după ce a lăsat în spate în satul rusesc Novaya Tolovoshanka, lângă Shebekino. 

Mulți oameni sunt pensionari săraci, cum ar fi Rogatiya, care trăiesc într-o lume care se află la o distanță infinită de strălucirea centrului Moscovei.

"Nu sunt supărat", a spus Petrianko. "Ei au adevărul lor. Noi avem adevărul nostru. Dar al nostru va prevala. Credem în domnul Putin care a spus că victoria va fi alături de noi".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite