Experţi: Agresiunea militară din Ucraina influenţează preţurile la carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pompa-benzina carburanti

Experţii au o explicaţie pentru creşterea galopantă a preţurilor la carburanţi din ultima perioadă. Unii economişti spun că preţurile mari afişate pe panouri sunt determinate de cererea mare de pe piaţa internaţională şi de războiul ruso-ucrainean. Alţii spun că preţurile mari la produsele petroliere sunt influenţate, inclusiv, de formula de calcul, aplicată de ANRE, notează IPN.

Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, spune că incapacitatea ţărilor producătoare de petrol de a face faţă cererii şi criza de securitate din regiune, determină creşterea preţurilor la benzină şi motorină. Expertul spune că fenomenul este unul provizoriu şi în curând şocul de pe piaţa petrolieră ar trebui să scadă din intensitate.

„Primul factor – s-a relansat economia şi brusc a crescut cererea. S-au deschis cursele aeriene, transporturile de mărfuri, de pasageri. Au început să se consume mai multe produse petroliere. Ţările producătoare de petrol nu reuşesc să ţină pasul cu extracţia. Există un deficit de petrol, pentru că cererea a crescut brusc, iar extracţia nu înseamnă să apeşi pe buton şi curge petrol. Al doilea factor este determinat de agresiunea lui Putin în Ucraina. Asistăm la un boicot al principalilor consumatori faţă de petrolul exportat de Federaţia Rusă ”, a spus Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

În acelaşi timp, expertul în domeniul economic, Veaceslav Ioniţă spune că pe lângă factorii externi care determină creşterea preţurilor, majorarea este determinată şi de legislaţia naţională, care ar favoriza marile companii petroliere.

„Cât politicienii discutau dacă să pună sancţiuni sau nu, 70% din petrolul rusesc deja nimeni nu-i mai procura. Dar în Moldova formula de calcul al preţului este una proastă, pentru că preţul de astăzi al petrolului este diferit de preţul cu care a fost importat petrolul de către companii acum 2 săptămâni. Partea bună este că acum Comisia pentru Situaţii Excepţionale a interzis ca preţurile la vânzarea motorinei en-gros să fie mai mari decât preţurile la vânzarea motorinei cu amănuntul”,  a spus expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit legii, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere de tip standard se stabilesc de către ANRE având la bază următoarele componente: (PL) - valoarea medie a cotaţiilor Platts pentru ultimele 14 zile, (CV) - rata oficială medie a cursului valutar din ultimele 14 zile, (MC) - marja comercială şi valoarea accizei şi TVA.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite