Macron și Scholz, întâlnire de taină la Paris, înainte de vizita președintelui chinez Xi Jinping

0
Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron, joi seară, la Paris, la o cină pentru a discuta despre politica Uniunii Europene și a Chinei.

Emmanuel Macron si Olaf Scholz FOTO EPA EFE
Emmanuel Macron si Olaf Scholz FOTO EPA EFE

Întâlnirea clandestină a doi lideri grei ai UE, care are loc cu doar câteva zile înaintea vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Europa, este descrisă ca un eveniment semi-privat: Scholz și soția sa, Britta Ernst, se află într-o scurtă vacanță în capitala Franței, unde se vor întâlni cu Macron și soția sa Brigitte într-un restaurant franțuzesc, potrivit Politico.

Niciun consilier nu va participa, potrivit unor persoane care au informații despre cină, dar care au solicitat să-și păstreze anonimatul, pentru că nu au voie să vorbească în public, notează sursa citată.

Scholz și Macron s-au ciocnit în repetate rânduri în ultimii ani, cel mai recent în februarie, când președintele francez a deschis ușa unei posibile trimiteri de trupe terestre în Ucraina, idee pe care cancelarul a respins-o ferm.

Un subiect cheie al discuției va fi vizita lui Xi, care sosește duminică în Franța pentru trei zile înainte de a se îndrepta spre Serbia și Ungaria. Cina va fi o șansă pentru Scholz de a-l informa pe Macron despre întâlnirea sa cu Xi la Beijing, luna trecută. De asemenea, Scholz și Macron nu sunt de acord cu privire la potențiala impunere a tarifelor UE asupra vehiculelor electrice chinezești subvenționate.

Potrivit lui Noah Barkin, de la German Marshall Fund, care a raportat pentru prima dată despre cină, Macron va încerca să-l convingă pe cancelar să i se alăture la întâlnirea sa cu Xi săptămâna viitoare, alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un alt subiect probabil pentru cină va fi politica UE, în special apărarea și finanțarea acesteia. Macron face presiuni puternice pentru așa-numitele obligațiuni de apărare, care ar implica emiterea comună europeană de datorii pentru finanțarea investițiilor militare.

Scholz a respins până acum ideea.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite