Partidul Kremlinului nu are niciun candidat la alegerile locale din Moscova, dar listele sunt pline de „independenţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii din Moscova se vor îndrepta către urne, pentru alegeri locale, duminică, dar atunci când vor analiza buletinele de vot, nu vor găsi niciun candidat din partea partidului Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin, scrie Politico.

În schimb, votanţii atenţi vor descoperi membri ai Rusiei Unite pozând în „candidaţi independenţi”, într-o aparentă încercare de a se distanţa de partidul din ce în ce mai lipsit de popularitate al lui Vladimir Putin.

Aceasta este prima dată de la formarea sa din 2001 când Rusia Unită nu reuşeşte să nominalizeze – oficial – candidaţi pentru Duma Municipală. Logo-ul său, un urs, pe vremuri omniprezent pe panourile electorale, acum este absent. Activiştii opoziţiei au defaţat posterele electorale ale „independenţilor” afiliaţi partidului lui Putin cu abţibilduri pe care scrie „Atenţie! Candidat al Rusiei Unite”.

„E ca un stigmat asupra candidatului dacă recunoaşte în public că este membru al partidului Rusia Unită”, a spus Konstantin Gaaze, analist politic la think tank-ul Carnegie Moscow Center. „Acest partid este destul de mort”.

Susţinerea pentru Rusia Unită a scăzut dramatic din cauza unei decizii controversate de a creşte cu cinci ani vârsta de pensionare şi a unei serii de acuzaţii de corupţie, punând în pericol dominarea parlamentului rus de către partid şi complicând eforturile lui Putin de a-şi prelungi domnia dincolo de anul 2024, când mandatul său prezidenţial (teoretic, ultimul) expiră.

Un sondaj publicat în aprilie de Vtsiom a indicat că doar 22 la sută dintre alegătorii din Moscova ar susţine un candidat al Rusiei Unite în alegereile pentru Duma municipală, în timp ce 37 la sută au spus că ar opta pentru un independent. Un alt sondaj, publicat în iulie de către St. Petersburg Politics Foundation, un think tank independent, a arătat că doar 11 la sută dintre moscoviţi susţin în prezent Rusia Unită. Gaaze a estimat că susţinerea pentru Rusia Unită în districtele din Centrul Moscovei din apropiere de Kremlin, considerate bastioanel liberale, ar putea fi de o singură cifră.

Şi Putin a jucat cartea candidatului „independent” anul trecut, reuşind realegerea după ce s-a dezis de Rusia Unită în timpul campaniei sale prezidenţiale. Totuşi, propria sa popularitate s-a apropiat de un record absolut în acest an, în contextul unui nivel de trai din ce în ce mai scăzut.

Rusia Unită îi sprijină pe candidaţii săi sub acoperire pentru Duma municipală cu fonduri masive. Evidenţele Comisiei Electorale a Moscovei indică faptul că peste 30 de candidaţi care au legături cu partidul lui Putin au primit în jur de 800 de milioane de ruble (10,9 milioane de euro) de la organizaţii apropiate de Rusia Unită şi de la Frontul Popular Toată Rusia, o altă organizaţie susţinută de Kremlin.

Andrei Metelski, liderul partidului lui Putin la Moscova, a negat că decizia de a candida ca independent este o tentativă a candidaţilor legati de Rusia Unită să-i inducă în eroare pe votanţi. În schimb, el a insistat că este vorba despre o demonstraţie de curaj politic. „Nu ne ascundem sub steagul partidului”, a scris el într-o postare pe Facebook din mai. „Nu ne temem de responsabilitate personală şi suntem pregătiţi să răspundem în faţa electoratului nostru”. 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite