Identităţile ruşilor aflaţi în centrul scandalului afacerilor dintre Moscova şi extrema dreaptă italiană, dezvăluite. Au legături cu oamenii lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Identităţile bărbaţilor ruşi aflaţi în spatele afaceriii petroliere menite să finanţeze extrema-dreaptă a Italiei au fost dezvăluite, potrivit BuzzFeed şi Bellingcat.

În iulie, BuzzFeed News a publicat o înregistrare audio explozivă, în care consilierul lui Matteo Salvini, Gianluca Savoini, discută un plan pentru canalizarea în secret  a zeci de milioane de dolari proveniţi din petrolul rusesc  înspre campania electorală pentru europarlamentare a Ligii. 

Dezvăluirile au zguduit politica italiană şi procurorii din Milano investighează în prezent cazul. Însă bărbaţii ruşi care pot fi auziţi discutând planul cu Savoini şi doi alţi italieni, la hotelul Metropol din Moscova, în luna octombrie a anului trecut, au rămas învăluiţi în mister.

O investigaţie efectuată de BuzzFeed, website-ul de investigaţii Bellingcat şi site-ul rus Insider a identificat vocile a doi din cei trei ruşi care se pot auzi în înregistrare: Andrei Iurievici Karcenko şi Ilia Andreevici Iakunin. Cei doi au legături cu demagogul Aleksandr Dughin şi cu Vladimir Plighin, un politician din cercul apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin.

Dughin este părintele unei ideologii pe care Putin a îmbrăţişat-o în ultimii ani, care consideră că Rusia trebuie să fie zidul de apărare împotriva Occidentului liberal. Plighin a jucat un rol major în una dintre cele mai ostile mişcări de politică externă ale lui Putin, lucrând la un proiect de lege în parlamentul ţării pentru a legitima anexarea Crimeei din 2014.

Nici Dughin şi nici Plighin nu au participat la întâlnirea de la Metropol, de pe 18 octombrie, dar ambii au fost menţionaţi în înregistrare. O voce, în prezent neidentificată, a declarat că au nevoie de „undă verde” de la Plighin, înainte să continue negocierile. Şi cu o zi înaintea întâlnirii, Dugin a fost fotografiat în timp ce se întâlnea cu Savoini, în paralel Salvini având o întrunire cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, la biroul lui Pligin.

Identităţile a doi dintre cei doi participanţi ruşi vor spori presiunea pe Salvini, cel mai puternic lider al extremei-drepte europene, pentru ca acesta să explice dacă ştia de propunere sau de implicarea lui Savoini, un consilier de încredere, descris ca „mâna sa dreaptă la Moscova”. Noile dezvăluiri ridică şi întrebări referitoare la cine orchestra partea rusă a înţelegerii - şi de la ce nivel de la Moscova.

Contactat telefonic de Insider, Plighin a declarat: „Nu am nicio relaţie cu aceşti oameni”.  Karcenko, Iakunin şi Dughin nu au răspuns solicitărilor publicaţiei de a oferi un punct de vedere.

Salvini, pe care ruşii din înregistrare îl numesc „Trump european”, nu a participat la întâlnire, dar era şi el la Moscova. Cu o zi înainte, a ţinut un discurs în care a spus că sancţiunile împotriva Rusiei sunt „o nebunie economică, socială şi culturală”. Salvini a refuzat în mod constant să răspundă la întrebările legate de întâlnire sau de înţelegere.

Identităţile lui Iakunin şi Karcenko au fost stabilite prin compararea vocilor lor cu alte înregistrări. Vocea lui Iakunin poate fi auzită într-un interviu pe care la avut la postul TV rus Arkhyz 24, în decembrie 2017. Vocea lui Karcenko a fost identificată de Insider într-un apel telefonic de luna trecută.

O analiză complexă a Bellingcat a determinat că vocile lui Karcenko şi Iakunin sunt aceleaşi cu cele de pe înregistrarea din Metropol. 

Înregistrările cu vocea lui Iakunin au fost trimise specialiştilor de la National Center for Media Forensics de la Universitatea din Colorado, Denver pentru o analiză completă. 

Revista italiană L’Espresso a raportat prima dată numele lui Iakunin în februarie, dar nu a oferit alte detalii. BuzzFeed, Bellingcat şi Insider pot confirma acum că este vocea lui Iakunin, care poate fi auzit declarând pe înregistrare că „aşteptăm ca domnul Pligin să se întoarcă”, înainte de a se discuta înţelegerea în continuare.

Publicaţia L’Espresso a dezvăluit, în februarie, detalii despre acordul privind vânzarea a trei milioane de tone de combustibil diesel către o companie italiană, un contract comercial care masca sprijinul Rusiei pentru formaţiunea ministrului de Interne italian Matteo Salvini în campania pentru alegerile europarlamentare. Conform publicaţiei, negocierile pentru finanţarea Ligii s-au desfăşurat în secret, fiind vorba despre întâlniri, călătorii, emailuri şi un draft de contract, de o parte aflându-se Gianluca Savoini, un fidel al lui Salvini, iar de cealaltă, oameni ai preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite