O fostă disidentă interpelată fără menajamente la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
50 de participanţi au fost interpelaţi
50 de participanţi au fost interpelaţi

Fosta disidentă sovietică şi militantă pentru drepturile omului Liudmila Alekseeva, 82 de ani, a fost interpelată fără menajamente de poliţie joi în centrul Moscovei în timpul unei manifestaţii de opozanţi, a constatat un fotoreporter al AFP.

Manifestanţii s-au adunat pentru a apăra articolul 31 al Constituţiei ruse ce autorizează adunările paşnice. Cu toate acestea, manifestaţia a fost interzisă de primăria Moscovei şi în jur de 50 de participanţi au fost arestaţi, potrivit unei noi estimări a poliţiei.

Dna Alekseeva, laureată în acest a premiului Saharov atribuit de Parlamentul European, a fost arestată cu brutalitate.

"Nu am avut timp nici să deschid gura... Nu ştiu pentru ce am fost arestată. În general, ei /poliţiştii/ scriu în procesul verbal că am opus rezistenţă" forţelor de ordine, a declarat ea la radioul Ecoul Moscovei, la scurt timp după interpelarea sa.

Potrivit agenţiei Interfax, până la 60 de persoane au fost interpelate, printre care şeful Partidului naţional-bolşevic, Eduard Limonov.

Preşedinta consiliului pentru drepturile omului pe lângă preşedintele rus, Ella Pamfilova, şi reprezentanta rusă a organizaţiei de apărare a drepturilor omului Amnesty International au chemat autorităţile să elibereze toate persoanele interpelate, potrivit agenţiei Interfax.

Manifestanţii au fost interpelaţi în Piaţa Triumfalnaia din centrul capitalei ruse, în momentul când începeau să scandeze sloganuri şi să etaleze pancarte pe care se putea citi "Putin în spatele gratiilor!".

Adunarea lor în acest loc fusese interzisă de primăria Moscovei care a anunţat că o altă manifestaţie publică era deja prevăzută acolo.

Dar organizatorii au menţinut adunarea lor în Piaţa Triumfalnaia, unde numeroase alte manifestaţii, mai ales ale Partidului Comunist, sunt întotdeauna autorizate.

Ei s-au adunat de asemenea la 31 octombrie şi circa 50 de participanţi au fost atunci interpelaţi, printre care Limonov, condamnat apoi la 10 zile de închisoare pentru a fi organizat această adunare interzisă.

Alekseeva, prezentă la toate manifestaţiile opoziţiei, continuă să denunţe autoritarismul în Rusia, arbitrariul judiciar şi relele tratamente în închisori.

În 1976, ea a fost unul dintre membrii fondatori ai grupului Helsinki din Moscova, cea mai veche organizaţie de apărare a drepturilor omului în prezent în activitate în Rusia, care face obiectul unei campanii de denigrare şi de arestări din timpul Uniunii Sovietice.

Liudmila Alekseeva a fost nevoită să plece în exil în Statele Unite în 1977. Ea nu s-a întors la Moscova decât în 1990 şi nu a obţinut cetăţenia rusă decât la trei ani după aceea, precizează Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite