Lavrov: Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Ucraina şi aliaţii occidentali ar fi deminat Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia (Arhivă)
FOTO Profimedia (Arhivă)

Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul şi aliaţii săi occidentali ar fi deminat porturile de la Marea Neagră, a declarat, joi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă, după discuţiile cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, relatează CNN.

”Încercările Turciei şi ale secretarului general al ONU ar fi avut succes cu mult timp în urmă dacă Ucraina şi stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră”, a declarat Serghei Lavrov.

El a mai subliniat că eforturile de organizare a unei coaliţii internaţionale menite să demineze porturile din Marea Neagră ”vizează doar intervenţia în afacerile regiunii Mării Negre sub coordonarea ONU”, a adăugat Lavrov.

De asemenea, ministrul britanic de Externe Liz Truss, a afirmat, joi, că soluţionarea crizei cerealelor din Ucraina este ”urgentă” în cursul lunii viitoare, în vederea evitării consecinţelor ”devastatoare”.

Truss l-a acuzat încă o dată pe preşedintele rus Vladimir Putin că utilizează foametea drept ”armă”, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Ea a adăugat că, în cazul în care această situaţie dificilă nu este rezolvată, probabil că va duce la ”o foamete uriaşă pe tot globul”.

”El (Putin) a blocat porturile ucrainene şi opreşte exportul a 20 de milioane de tone de cereale pe tot globul, ţinând lumea în aşteptare”, a evocat Truss, care se află în Turcia pentru a discuta despre planul de a scoate cerealele din porturile ucrainene, susţinut de ONU.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite