Coreeanul acuzat în Rusia de spionaj ar fi colectat date sensibile pretinzându-se scriitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cetățean al Republicii Coreea, Baek Kwang-sun, care a fost arestat sub acuzația de spionaj, a primit informații care constituie secrete de stat  de la unul dintre mesageri, unde s-a prezentat în corespondență drept scriitor, arată agențiile de aplicare a legii.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În cursul cercetării dosarului penal împotriva lui Baek, s-a stabilit că acesta, luând legătura în prealabil cu interlocutorul său, s-a prezentat ca scriitor și a primit de la acesta informații constitutive de secret de stat de la unul dintre mesageri”, a spus interlocutorul agenției. „Trebuia să transmită aceste informații serviciilor de informații străine”. Sursa nu a precizat ce informații a primit bărbatul în corespondență. De asemenea, nu se precizează în interesul căror servicii speciale a acționat Baek, întrucât materialele cauzei conțin informații clasificate.

După cum reiese din decizia Tribunalului Lefortovo din Moscova, care pe 11 martie, din cauza informațiilor secrete din caz, a anunțat doar dispozitivul deciziei de prelungire a perioadei de arest, Baek Kwang-sun, în vârstă de 53 de ani, nu are condamnări anterioare, este originar și cetățean al Republicii Coreea, este căsătorit, are un copil mic. Bărbatul a făcut studii superioare la o universitate din țara sa.

Agențiile de aplicare a legii  au relatat anterior către TASS că Baek Kwang Soon este directorul general și fondatorul companiei White Stone LLC înregistrată în Federația Rusă, care desfășoară activități turistice și se află în Vladivostok. Înainte de arestarea sa de către serviciile speciale ruse, el a locuit și a fost înregistrat oficial într-unul dintre hotelurile din Vladivostok, aproape în centrul orașului.

În același timp, potrivit Agenției sud-coreene Yonhap, autoritățile diplomatice ale țării au fost informate cu privire la detenția cetățeanului lor. Astfel, un reprezentant al Ministerului de Externe sud-coreean a spus că Baek a primit toată asistența consulară necesară, transmite agenția. În plus, potrivit Yonhap, Baek a fost arestat după ce a sosit la Vladivostok din China ca civil în ianuarie și a petrecut câteva zile acolo. Coreeanul arestat în Rusia pentru spionaj este cunoscut în patria sa ca o figură religioasă. Acest lucru a fost confirmat și de agențiile ruse de aplicare a legii. „Baek a declarat că este o persoană profund religioasă și a cerut administrației centrului de arest preventiv Lefortovo literatură religioasă tradusă în limba sa”, a menționat interlocutorul agenției.

Potrivit Yonhap, soția lui Baek Kwang-soon a fost și ea reținută. Cu toate acestea, ea a fost ulterior eliberată fără acuzații. Femeia se află acum în Coreea de Sud.

Materiale secrete

Baek Kwang Soon a fost reținut la începutul anului în Vladivostok. La sfârșitul lunii februarie a fost transferat la Moscova. Acolo este reținut în centrul de arest preventiv Lefortovo. Pe 11 martie, Tribunalul Lefortovo din Moscova a prelungit arestarea coreeanului până pe 15 iunie.

Anterior, agențiile de aplicare a legii au relatat că Baek Kwang-sung a transferat informații care constituiau secrete de stat către serviciile de informații străine. Materialele dosarului penal împotriva unui străin sunt marcate „top secret”. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite