Atac armat la o sală de concerte din Moscova: zeci de morți și răniți. Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atac armat, urmat de un incendiu, s-a produs vineri seară într-o sală de concerte de la periferia Moscovei. Cel puțin 60 de oameni au fost uciși, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de comisia care anchetează atentatul.

UPDATE „Peste 60” de persoane au fost ucise vineri în atacul comis de indivizi înarmaţi la un concert desfăşurat la sala Crocus City Hall de lângă Moscova, a anunţat sâmbătă Comisia de anchetă, citată de agenţiile ruse de presă, scrie AFP, scrie AGERPRES, detalii aici.    

UPDATE Gruparea teroristă Statul Islamic revendică responsabilitatea pentru atacul mortal asupra sălii de concerte din Moscova, despre care autoritățile ruse au declarat că a ucis cel puțin 40 de persoane, scrie BBC.  

UPDATE Gruparea teroristă Statul Islamic revendică responsabilitatea pentru atacul mortal asupra sălii de concerte din Moscova, despre care autoritățile ruse au declarat că a ucis cel puțin 40 de persoane. Declarația completă postată pe contul său Telegram:

"Luptătorii Statului Islamic au atacat o mare adunare de creștini în orașul Krasnogorsk, la periferia capitalei ruse, Moscova, ucigând și rănind sute și provocând mari distrugeri locului înainte de a se retrage în bazele lor în siguranță."

UPDATE  Printre cei 40 de morți și peste 100 de răniți se numără atât angajaţi, cât şi spectatori prezenți în sala de concerte, potrivit dpa. Atacul a fost calificat de autoritățile ruse drept „act terorist".

UPDATE Un bărbat a fost reținut în apropiere de locul atacului.

UPDATE Aviația este angajată în stingerea incendiului în Orașul Crocus", a precizat Departamentul principal al Ministerului pentru Situații de Urgență pentru regiunea Moscovei, potrivit TASS, care scrie că atacatorii au folosit arme automate.

Acoperișul clădirii riscă să se prăbușească.

 UPDATE Este de remarcat faptul că în urmă cu două săptămâni, SUA au emis un avertisment neobișnuit cetățenilor săi din Rusia. SUA monitorizau"rapoarte conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte”.

Mesajul spunea că cetățenii americani ar trebui să evite adunările mari în următoarele 48 de ore.

În ciuda întârzierii, similitudinea în natura țintei sugerează că ar putea fi o legătură. Dar nu există niciun indiciu despre cine ar putea fi acei extremiști. Casa Albă a transmis rapid că nu există niciun indiciu că Ucraina sau vreun ucrainean ar fi fost implicat în atac

Au mai existat atacuri la Moscova în trecut – mai ales un asediu la un teatru în 2002, care a fost legat de luptătorii ceceni.

UPDATE Un bilanț provizoriu arată că aproximativ 40 de persoane au fost ucise și alte peste 100 au fost rănite în atacul de la sala de concerte din Moscova, potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), citat de BBC.

În sală s-ar afla cel mult cinci trăgători, iar aceștia s-ar fi baricadat în clădire.

Pompierii încearcă să stingă incendiul care s-a extins în toată clădirea cu ajutorul elicopterelor.

UPDATE În urma împușcăturilor ce au avut loc la sala de concerte Crocus City Hall, din nord-vestul Moscovei, Ministerul rus de Externe a emis o declarație în care a calificat evenimentul drept un atac terorist și a solicitat condamnarea fermă a acestuia din partea comunității internaționale, conform informațiilor furnizate de agențiile internaționale de presă.

UPDATE O a doua explozie a fost auzită vineri la sala de concerte Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei, unde anterior s-a înregistrat un atac armat comis de persoane neidentificate, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Autorităţile ruse au anunţat că au întărit măsurile de securitate pe aeroporturile şi gările din Moscova, potrivit surselor citate, scrie Agerpres, citând Reuters

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anulat toate evenimentele publice în capitala rusă în acest sfârşit de săptămână.

„Am decis să anulez toate manifestările sportive, culturale şi alte evenimente în masă la Moscova în acest weekend", a transmis Sobianin pe aplicaţia Telegram.

Poziția Crocus City Hall. FOTO captură BBC
Poziția Crocus City Hall. FOTO captură BBC

UPDATE O treime din clădire arde, relatează TASS, care notează că peste 30 de echipaje medicale  de intervenție au fost trimise la locul concertului. Atacul este practic în plină desfășurare, în zona clădirii respective sunt desfășurate trupe speciale.

UPDATE Rapoartele venite din surse ruse arată că peste 50 de persoane au fost ucise, iar 100 de persoane sunt blocate în incendiu în urma atacului.

Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

UPDATE aproximativ 100 de persoane au fost salvate de la subsolul sălii de concerte, potrivit oficialilor de urgență implicați în salvare.

Cu toate acestea, mai sunt oameni blocați pe acoperișul clădirii, potrivit agențiilor de presă ruse, citate de BBC

UPDATE aproximativ 100 de persoane au fost salvate de la subsolul sălii de concerte, potrivit oficialilor de urgență implicați în salvare.

Cu toate acestea, mai sunt oameni blocați pe acoperișul clădirii, potrivit agențiilor de presă ruse, citate de BBC

UPDATE Potrivit unui reporter aflat la fața locului, trăgătorii au aruncat o bombă incendiară care a provocat apoi un incendiu la sala de concerte, potrivit The Moscow Times.

Mai multe impuscaturi au fost raportate intr-o sala de concerte de langa Moscova FOTO TASS
Mai multe impuscaturi au fost raportate intr-o sala de concerte de langa Moscova FOTO TASS

„Oamenii din sală s-au întins pe podea pentru a scăpa de împușcături, zăcând între 15 și 20 de minute, după care au început să se târască afară. Mulți au reușit să iasă", a declarat un reporter aflat la fața locului, citat de agenția de presă RIA Novosti.

UPDATE:  Cel puțin trei persoane îmbrăcate în haine de camuflaj au deschis focul, lăsând oameni răniți la sala de concerte Crocus City Hall, au relatat agențiile de presă rusești, citate de BBC.

Un material video obținut de agenția de știri Reuters arată un incendiu puternic și fumul care se ridică din sală.

Agenția de presă de stat rusă RIA relatează că persoane înarmate au provocat un incendiu în clădire și că poliția se află la fața locului.

UPDATE:  RIA Novosti a informat că există „răniţi'' după „tiruri de armă automată''.

 Faptele, a căror natură nu este deocamdată clară, au avut loc la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în nord-vestul capitalei ruse.

„Indivizi necunoscuţi au deschis focul la Crocus City Hall. Este în curs evacuarea persoanelor'', au indicat serviciile de securitate, citate de agenţia de presă TASS.

Știrea inițială:

Mai mulți indivizi înarmați au deschis focul într-un centru comercial din Krasnogorsk, o suburbie din vestul Moscovei. Se pare că la momentul respectiv era în desfășurare un concert.

„Oameni necunoscuți au deschis focul la mallul Crocus. În prezent, oamenii sunt evacuați”, a transmis un oficial sursei citate.

Atenție, imagini care vă pot afecta emotional!

RIA Novosti a transmis că cel puțin trei persoane în echipamente de luptă au tras cu arme, omorând și rănind un număr nespecificat de persoane. 

Canalele media ruse au transmis că atacatorii au folosit și explozibili, provocând un incendiu masiv la mallul Crocus, de la marginea de vest a Moscovei. Clipuri postate pe rețelele de socializare arată nori uriași de fum negru ridicându-se peste clădire.

Rapoartele din presa rusă au spus că unități de poliție anti-revoltă au fost trimise în zonă în timp ce oamenii erau evacuați

La locul evenimentelor a izbucnit și un incendiu de amploare, posibil din cauza unei explozii.

Știre în curs de actualizare 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite