VIDEO Proteste şi violenţe în Armenia, după ce un soldat rus a ucis şase membri ai unei familii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul armean Ghiumri au avut loc ciocniri între poliţie şi protestatarii care cer extrădarea unui soldat rus Armeniei. Pe 15 ianuarie protestatarii s-au adunat în faţa Consulatului General al Rusiei din oraş şi au aruncat cu pietre în cordonul de poliţie. Armenii cer transmiterea soldatului rus, Valeri Permiakov, autorităţilor din Erevan. Acesta este suspectat de omorârea unei familii din şase membri.

„Cerem ca ancheta preliminară şi judecata să se desfăşoare aici şi ca el să-şi ispăşească pedeapsa într-un penitenciar din Armenia. Procurorul a declarat că aceasta nu este o chestiune de principiu, însă toată lumea se întreabă unde inculpatul îşi va ispăşi pedeapsa”, a declarat pentru Armenia Today unul dintre protestatari. Participanţii la protest scandează „pedeapsă în Armenia!”. 

militar rus care a ucis 6 oameni in armenia Valerii Permiakov

Pe 13 ianuarie, militarul rus Valerii Permiakov (foto) a recunoscut că a ucis şase persoane în oraşul Ghiumri. „Permiakov, suspectat de omorârea a şase membri ai familiei Avetisean din oraşul Ghiumri, şi-a recunoscut vina. Acesta a declarat că a părăsit unitatea militară cu scopul de a se plimba în oraş şi a ajuns din întâmplare lângă casa familiei Avetisean”, a declarat pentru jurnalişti Unan Pogosean, reprezentant al forţelor de ordine din Armenia. Poliţistul a declarat că Permiakov a părăsit unitatea militară pentru o plimbare în oraş. Ajungând întâmplător lângă casa familiei Avetisean, acesta a intrat pentru că ar fi vrut să bea. Deocamdată nu sunt cunoscute motivele crimei. 

Şase oameni au fost ucişi în dimineaţa zilei de 12 ianuarie în oraşul Ghiumri. Din automat au fost ucisă o familie întreagă: Sereja Avetisean (a.n. 1961), Asmik Avetisean (1959), Armen Avetisean (1981), Araksia Pogosean (1990) şi Asmik Avetisean de numai doi ani. Unicul supravieţuitor este Sereja Avetisean, un bebeluş de şase luni, care a fost grav rănit.

În oraşul Ghiumri este dislocată baza militară rusă 102. Circa cinci mii de oameni îşi execută serviciul militar. Ancheta este condusă de o comisie a Ministerului Apărării din Federaţia Rusă.

Nu se cunoaşte sigur unde se află soldatul rus. Dar autorităţile armeneşti au ajuns la o înţelegere cu partea rusă ca Valeri Permiakov să fie înregistrat pe o cameră de luat filmări. Doi reprezentanţi ai Armeniei, un deputat şi un protestatar vor avea acces la baza militară nr. 102 unde vor putea face o înregistrare video cu Permiakov pentru a demonstra protestatarilor că acesta se află pe teritoriul Armeniei. Potrivit unui acord dintre Rusia şi Armenia, fărădelegile săvârşite în afara bazelor militare de către soldaţii ruşi trebuie să fie anchetate de organele armene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite