Vedeta chansonului francez Patricia Kaas: „La Chişinău simt multă căldură, de aceea revin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ziua sa de naştere, Patricia Kaas a cântat la Chişinău în memoria celebrei Edith Piaf. Artista a împărtăşit ce anume o leagă de legenda muzicii franceze şi cum i se par moldovenii

Patricia Kaas a fost întâmpinată la Chişinău cu pâine şi sare, miercuri seara. Este a treia oară când artista vine să cânte în Republica Moldova. Prima dată a fost aici în 2001, iar acum doi ani a susţinut un concert de promovare a albumului „Kabaret“.

De data aceasta, franţuzoaica cu origini germane a cântat în memoria legendei chansonului francez, Edith Piaf, la 50 de ani de la moartea acesteia. „Această femeie a fost pe cât de puternică, pe atât de fragilă. M-a marcat şi m-a făcut să reflectez asupra propriului meu fel de a fi. Ideea de a-i omagia creaţia a venit din partea prietenilor şi colegilor mei. Pentru a-i interpreta piesele, e nevoie de mult curaj, o anumită experienţă de viaţă şi încredere în sine. Eu nu am de fiecare dată această încredere. Odată ce am decis s-o fac, e important să nu plagiez, să transmit prin piesele ei propriile mele emoţii, bucurii şi suferinţe“, a mărturisit Patricia în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

„PUBLICUL E SURSA MEA DE PROTECŢIE ŞI INSPIRAŢIE“

Artista spune că se regăseşte în personalitatea agitată a vedetei pe care o admiră. „Edith Piaf îşi hrănea piesele cu iubiri pasionale, atât cele împărtăşite, cât şi cele sortite eşecului. Semănăm la acest capitol. Sunt o persoană curioasă, accept provocările, riscul, pericolele. Nu sunt tipul de persoană care să scoată un album, după care să iasă la un concert, apoi iar album, iar concert. E nevoie de pasiune. Probabil asta explică faptul că publicul este alături de mine şi după 25 de ani, chiar dacă în ultima perioadă nu am lansat nicio piesă marcantă“, mai spune Patricia Kaas.

Îşi aminteşte cu nostalgie despre primul său turneu. „Când mi-am început cariera, mama mea, de la care am învăţat dragostea, respectul şi tot ce e mai frumos în viaţă, era deja bolnavă şi ştiam că va muri curând. Voiam să-i demonstrez că sunt deja mare, că poate fi mândră de mine şi am luptat mult ca să mă afirm profesional. În timpul primului meu turneu, percepeam publicul ca pe o sursă de energie şi protecţie, pierdută odată cu dispariţia mamei. E un mod de a fugi, de a uita pentru câteva momente ceea ce-ţi lipseşte. Publicul e ca lumina de la capătul tunelului pe care trebuie să o urmez, îmi dă forţe. Ne-am dori cu toţii să memorăm doar clipele frumoase din viaţă, însă, din păcate, lecţiile adevărate le învăţăm din momentele dificile. Am fost tot timpul iubită şi apreciată, dar nu ascund faptul că singurătatea a fost alături de mine de multe ori în viaţă. Profesia mă ajută că compensez aceste lipsuri“, dezvăluie chansoniera.

Concertul de la Chişinău face parte din turneul mondial „Kaas chante Piaf“ şi s-a întâmplat să aibă loc chiar de ziua artistei. În debutul conferinţei de presă, cântăreaţa a fost felicitată de un grup de elevi şi profesori de la Liceul Teoretic cu profil francez „Gheorghe Asachi“ din Capitală. „Atâta timp cât piesele dumneavoastră răsună în toată lumea, rămâneţi un simbol al culturii şi nobleţei franceze, inclusiv în sufletul nostru“, a declarat una dintre tinere şi i-a înmânat un buchet de trandafiri roşii.

„Foarte des sunt departe de casă de ziua mea de naştere. Anul trecut eram chiar în avion, în zbor din Coreea spre Rusia. Dar, ca orice om, am o familie, care e alături de mine an de an şi care face totul ca să mă simt iubită, protejată şi ca să pot petrece concerte bune“, a comentat cântăreaţa.

„Îmi place VINUL Roşu MOLDOVENESC“

Patricia Kaas şi-a reamintit de vizitele anterioare în ţara noastră. „Venirile mele sunt mai mult în fugă. Revin de fiecare dată acolo unde simt că am ce împărtăşi cu publicul. Din partea moldovenilor simt multă căldură, iar în timpul turneelor, când plec de acasă pentru mai mult de-un an, această căldură mă face să trec mai uşor peste lipsa de afecţiune“, mai adaugă artista.

Publicul din Moldova este foarte călduros. O demonstrează prin zâmbete şi aplauze. Patricia Kaas, cântăreaţă

Vedeta recunoaşte că nu a gustat niciodată bucatele tradiţionale moldoveneşti, în schimb, apreciază vinul nostru: „Data trecută am văzut beciurile voastre. Nu sunt o specialistă în vinuri, chiar dacă vin din Franţa, însă pot recunoaşte un vin de calitate. Îmi place îndeosebi cel roşu moldovenesc, e într-adevăr gustos“.

Întrebată despre proiectele de viitor, cântăreaţa a spus că nu-i place să-şi facă planuri grandioase şi preferă mai mult să urmeze surprizele vieţii. „Îmi plac colaborările naturale, care se nasc fără a fi planificate riguros. Aşa au fost toate proiectele pe care le-am avut până acum, iar viitorul va arăta treptat tot ce a pus deoparte pentru mine“, a încheiat artista. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite