Un partid controlat de prorusul Ilan Șor, percheziționat de procurori: cu ce s-au încheiat descinderile

0
Publicat:

Șase persoane au fost încătușate de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție după ce structurile de drept au efectuat percheziții în Găgăuzia într-un dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice, spălare de bani și falsificare a rapoartelor financiare.

Un partid controlat de Ilan Șor a fost percheziționat. FOTO: Cna.md
Un partid controlat de Ilan Șor a fost percheziționat. FOTO: Cna.md

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) alături de procurorii municipiului Cahul au efectuat percheziții în municipiul Comrat din Găgăuzia, fiind vizate sediul organizației teritoriale a unei formațiuni politice, dar și domiciliile mai multor activiști ai partidului. 

,,Astăzi, în urma celor 17 percheziții efectuate la 6 figuranți pe dosar și la sediul Organizației Teritoriale a Comrat a unei formațiuni politice, au fost ridicate sume de bani, în lei și valută, purtători de informații și zeci de carduri bancare. În urma descinderilor, șase persoane au fost reținute de ofițerii CNA și procurori, urmând să fie plasate în izolatorul IP Cahul pentru 72 de ore”, se arată în comunicatul de presă emis de Centrul Național Anticorupție.

Mai exact, structurile de drept investighează ,,faptele ilegale ale bănuiților, manifestate prin mobilizarea persoanelor pentru participarea la proteste organizate, achitarea salariilor pentru activiștii formațiunii și a transportatorilor de pasageri, precum și achitarea unor suplimente bănești prin intermediul cardurilor bancare ”MIR”, emise de entități bancare din Federația Rusă”. 

Cardurile ,,Mir”, promisiunea apropiatei lui Șor 

În luna aprilie a acestui an, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, o apropiata a oligarhului fugar Ilan Șor, a venit cu promisiuni, precum aducerea cardurilor ruseşti „Mir” pe teritoriul regiunii pro-ruse și susținere financiară bugetarilor sau pensionarilor, acestea fiind făcute în urma mai multor vizite efectuate în Rusia.

Ilan Șor, liderul blocului Victorie/ Pobeda din care fac mai multe partide, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde de câteva luni de justiția de la Chișinău la Moscova. 

În luna aprilie 2023, Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsă în cauza penală ,,frauda bancară”. El a fugit din Republica Moldova în 2019, când PDM, formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite