Transnistria a spus că Chișinăul îi ignoră invitația de a investiga atacul terorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitali Ignatiev, Șeful Ministerului Afacerilor Externe al republicii nerecunoscute, a menționat că Republica Moldova nu a contactat Transnistria cu o solicitare de a furniza informații despre incident.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Moldova a ignorat invitația la o anchetă comună asupra atacului terorist din Transnistria, în timpul căruia o dronă a distrus un elicopter militar, a declarat șeful Ministerului Afacerilor Externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, agenției News of Transnistria.

Republica Moldova nu a contactat Pridnestrovie (denumirea rusească a Transnistriei, n.e.) cu o solicitare de a furniza informații cu privire la incidentul care s-a soldat cu aruncarea în aer a unui elicopter pe un aerodrom al uneia dintre unitățile militare din orașul Tiraspol”, a comunicat serviciul de presă al Ministerul transnistrean de Externe.

Anterior, militarii Transnistriei nerecunoscute au transmis părții moldovenești o propunere de a realiza o anchetă comună sub egida Comisiei mixte de control pentru conducerea operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru.

Potrivit Comitetului de Investigație al Transnistriei, pe 17 martie, o dronă FPV a lovit un elicopter de transport Mi-8MT al forțelor armate transnistrene, care era parcat pe un fost aerodrom militar la nord de Tiraspol, lângă granița cu Ucraina. La locul incidentului, specialiștii au găsit diverse părți ale dronei explodate, care au fost trimise spre examinare. 

Ministerul de Externe transnistrean a numit atacul drept un act terorist și a cerut ajutor în ancheta mediatorilor din negocierile dintre Tiraspol și Chișinău - OSCE, Rusia și Ucraina. 

În aceeași zi, Republica Moldova a negat implicarea Kievului în incident și a numit și filmarea atacului asupra elicopterului ca fiind falsă.

În aprilie 2023, în Transnistria au fost comise o serie de atacuri teroriste, care au început cu atacarea cu lansatoare de grenade a clădirii Ministerului Securității Statului, și a continuat cu  aruncarea în aer a antenelor unuia dintre cele mai mari centre de radio și televiziune din regiune din satul Mayak. Au fost atacate apoi aerodromurile militare de lângă Tiraspol și Râbnița, precum și locația contingentului transnistrean de menținere a păcii și teritoriul arsenalului de lângă satul Kolbasna, unde sunt depozitate circa 20 de mii de tone de muniție. 

Nimeni nu a fost rănit în urma atacurilor teroriste. 

Președintele Transnistriei nerecunoscute, Vadim Krasnoselsky, a declarat atunci că sabotajul a fost organizat de pe teritoriul Ucrainei și a acuzat și serviciile speciale moldovenești de implicare în acestea. Republica nerecunoscută a introdus un nivel maxim de amenințare teroristă; la 25 mai 2023, starea de alertă a fost retrogradată de la roșu la galben și este încă în vigoare. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite