În Transnistria, un elicopter vechi a ars în timpul unui atac cu drone kamikaze asupra unei unități militare

0
Publicat:

O anchetă pentru cercetarea incidentului a fost declanșată, au informat autoritățile din republica nerecunoscută.

Tiraspol. Foto: Shutterstock
Tiraspol. Foto: Shutterstock

Un elicopter vechi, care era parcat și inoperant, a ars în urma unui atac cu dronă kamikaze asupra unei unități militare din Transnistria, transmite agenția rusă de știri TASS, citând organele de aplicare a legii din republica nerecunoscută.

Într-una dintre unitățile militare din Transnistria a avut loc un incendiu. Conform datelor preliminare, acesta a fost provocat de un atac cu o dronă kamikaze, al cărei zbor a fost înregistrat din direcția podului ce face legătura cu Odesa. Un elicopter vechi care era inoperant a ars. S-a deschis o anchetă”, a spus interlocutorul agenției. 

Canalul transnistrean oficial de televiziune Pridnestrovsky a difuzat imagini video ale atacului asupra elicopterului, care a avut loc la 12:09, ora locală. Fumul gros de la incendiu, pe care pompierii locali l-au stins, era vizibil din centrul orașului.

Potrivit postului TV, drona a atacat un elicopter de transport Mi-8MT aparținând forțelor armate ale Transnistriei, care era parcat pe un fost aerodrom militar, la nord de Tiraspol. Aerodromul a fost folosit în epoca sovietică pentru trupele navale, dar nu a fost operațional în ultimii ani, deși a fost reparat. Pe respectivul aerodrom sunt avioane de transport vechi și elicoptere. Drona a sosit din direcția podului ce face legătura cu Odesa de pe șoseaua de ocolire a Tiraspolului, care este situat la 1 km de granița cu Ucraina și la 5 km de aerodromul unde era amplasat elicopterul ars.

Autoritățile transnistrene vor menține în continuare un cod galben de pericol terorist din cauza amenințării cu atacuri teroriste, a declarat anterior președintele republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselsky, la o ședință a consiliului de administrație al Ministerului Afacerilor Interne. 

O provocare...

Autoritățile moldovenești au reacționat imediat.

În urma analizei imaginilor și a discuțiilor cu partenerii ucraineni, se confirmă faptul că cel mai probabil este vorba despre o provocare.

Biroul pentru politici de reintegrare a luat legătura cu alte autorități publice din Republica Moldova, iar în urma examinării imaginilor video și a schimbului de informații, comunicăm că incidentul în cauză este o încercare de a provoca teamă și panică în regiune. Tehnica militară din imagini nu este funcțională de câțiva aniAutoritățile de la Chișinău, în contact cu partea ucraineană, nu confirmă niciun atac asupra regiunii transnistrene”.

În aprilie 2022, în Transnistria au avut loc o serie de atacuri teroriste, care au început cu lansatoare de grenade atacând clădirea Ministerului Securității Statului, iar antenele unuia dintre cele mai mari centre de radio și televiziune din regiune din satul Mayak au fost aruncate în aer. Au mai fost atacate aerodromurile militare de lângă Tiraspol și Râbnița, precum și locația contingentului transnistrean de menținere a păcii și teritoriul arsenalului de lângă satul Kolbasna, unde sunt depozitate circa 20 de mii de tone de muniție. În martie anul trecut, Ministerul Securității de Stat al Transnistriei a anunțat prevenirea unui atac terorist care se pregătea împotriva conducerii republicii și a șefilor misiunii OSCE în Moldova. Organizatorii plănuiau să detoneze un dispozitiv exploziv pus într-o mașină în centrul Tiraspolului. Krasnoselsky a spus că urmele sabotorilor duc pe teritoriul Ucrainei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite