Tiraspolul neagă că va solicita anexarea Transnistriei la Rusia

0
Publicat:

Tiraspolul, prin intermediul așa-zisului vicepreședinte al Sovietului Suprem, Galina Antiufeeva, neagă că va cere alipirea Transnistriei la Federația Rusă, afirmând că informațiile sunt niște speculații lansate de provocatori. 

Tiraspolul neagă că va cere alipirea Transnistriei la Rusia. FOTO: Arhivă
Tiraspolul neagă că va cere alipirea Transnistriei la Rusia. FOTO: Arhivă

 Potrivit așa-zisul vicepreședinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, în cadrul Congresului care va avea loc miercuri poate fi lansat un apel către Rusia, Uniunea Europeană și „toți cei care vorbesc despre democrație” privind presiunea economică din partea Republicii Moldova contra Transnistriei, acțiuni cu repercusiuni sociale.

„Trebuie să construim relații pașnice și să menținem pacea pe pământul nostru pentru a asigura toate drepturile și libertățile cetățenilor noștri. S-ar putea organiza un Congres în acest sens pentru a atrage atenția asupra acestui lucru, pentru a arăta că nu vom permite asemenea presiuni. Sunt sigură că vom fi auziți și că se vor lua măsuri”, a declarat Antifeeva pentru presa transnistreană. 

Apelul președintelui Parlamentului 

Cu o zi mai devreme, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că nu există niciun pericol privind escaladarea situației în Transnistria, îndemnând oamenii să fie calmi. 

„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizate a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul așa-numitului eveniment de la Tiraspol, da, pus la cale de cei de la Tiraspol și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent”, a declarat Igor Grosu în cadrul unei emisiuni a postului public de televiziune Moldova 1. 

În opinia acestuia, Congresul așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria din data de 28 februarie va fi unul propagandistic.

„Va fi un eveniment propagandistic în care cei de la Tiraspol vor încerca încă o dată să spună cât de mult îl iubesc pe țar și poate ceva o să le pice pe lângă gazul pe care nu îl plătesc și îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm, noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng și când va fi nevoie o să intervenim, o să informăm, o să comunicăm cu cetățenii noștri”, a conchis președintele Parlamentului. 

În marja Congresului așa-zișilor parlamentari urmează să fie adoptată o declarație prin care vor cere Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, susține opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba. 

Evenimentul va avea loc în ajunul adresării liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, către Adunarea Federală, iar Ciorba admite că președintele Federației Ruse va anunța ca va da curs solicitării așa-zișilor deputați din stânga Nistrului. 

Chișinăul, prin intermediul Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Recean, a subliniat că ,,nu există temei” privind deteriorarea situației în regiune, subliniind că ,,Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”. Iar Serviciile Secrete ale Ucrainei susțin că nu există motive de îngrijorare, afirmând că nu au în prezent informații care ar confirma scenariul. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite