Sondaj IRI: Pe cine ar vota moldovenii la scrutinul prezidențial

0
Publicat:

Maia Sandu ar fi candidatul care ar aduna cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale, fiind vorba de 34 % dintre sufragii, arată rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI).

Maia Sandu este candidatul favorit la alegerile prezidențiale. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu este candidatul favorit la alegerile prezidențiale. FOTO: Presedinte.md

O urmează liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, cei trei având 18 %, 5 % și, respectiv 5 % dintre voturile moldovenilor. 

În aceeași listă figurează edilul Capitalei, Ion Ceban, care este și președintele Mișcării Alternative Naționale (MAN) și oligarhul fugar Ilan Șor, ambii înregistrând 4 %. 

Maia Sandu, în topul încrederii moldovenilor  

Actual președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, este candidatul favorit la scrutinul prezidențial, dar și politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere, mai exact 31 % dintre ei. 

Pe locurile doi, trei și patru s-au situat socialistul Igor Dodon, oligarhul fugar Ilan Șor și primarul Chișinăului, Ion Ceban, ei având o cifră între 16 % și 5 %.

Preferințele la scrutinul parlamentar

Iar dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în țara vecină, patru formațiuni vor ajunge în Parlamentul de la Chișinău.

Drept urmare, cele mai multe dintre voturi ar acumula formațiunea pro-europeană aflată acum la guvernare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), adică 33 % dintre sufragii, aceasta fiind urmată de PSRM, blocul oligarhului fugar Ilan Șor și PDCM, cu un număr de 15 %, 9% și, respectiv, 5 % dintre voturi.

Surpriza în acest caz este Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, o formațiune extraparlamentară în prezent care a fost fondată în anul 2021 de Ion Chicu, fostul consilier al socialistului Igor Dodon.

Sondajul IRI a fost realizat în perioada 23 mai – 13 iunie pe un eșantion de 1 225 de respondenți. Acesta are o marjă de eroare este de +/- 2,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite