Rusia își intensifică încercările de a destabiliza R. Moldova, avertizează șefa diplomației germane

0
Publicat:

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, acuză Kremlinul că-și intensifică încercările de a destabiliza Chișinăul, afirmând că este o strategie rusă de a pune piedici țărilor care aleg calea europeană. 

Potrivit oficialului, încercările ruse de a destabiliza Chișinăul se intensifică. FOTO: Arhivă
Potrivit oficialului, încercările ruse de a destabiliza Chișinăul se intensifică. FOTO: Arhivă

Șefa diplomației germane susține că ,,încercările Rusiei de a influența Moldova se intensifică” din cauza situației din Ucraina, dar și din motiv că a ales calea europeană. 

„Acesta face parte din strategia Rusiei de a destabiliza societățile care urmează calea europeană”, a răspuns Annalena Baerbock în timpul unui interviu pentru publicația spaniolă El Pais, fiind întrebată dacă împărtășește temerile că Georgia și Republica Moldova ar putea trece de partea Moscovei.

Totodată, ministrul german a menționat că ambele țări, între care Republica Moldova, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, sunt susținute de UE. 

„Împărtășim cu ei valorile europene și le susținem dorința de a decide singuri să trăiască în pace și libertate prin perspectiva aderării la Europa”, a conchis oficialul.

Partidul pro rus Șor scoate tot mai des oamenii la proteste 

În ultima perioadă, în țara vecină au loc frecvent manifestații organizate de formațiunea pro rusă Șor, a cărei lider este Ilan Șor, politician cu probleme penale. Acesta neagă că partidul său ar fi folosit de Kremlin în planul său de a destabiliza Chișinăul, avertizare făcută anterior de președinta țării, Maia Sandu. 

Totuși, înainte de a începe una din cele mai recente manifestații, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei. 

,,Cu anumite însemne care trebuiau să stea în față și să asigure provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru alte persoane care trebuiau să vină din spate și să meargă la destabilizare. Persoanele comunică foarte clar despre legăturile cu anumite forțe de opoziție din Republica Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suportul corespunzător”, a menționat Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP. 

De asemenea, anchetele procuraturii au scos la iveală faptul că unii dintre participanții la aceste evenimente ar fi plătiți. De pildă, peste 4,5 milioane de lei moldovenești în diverse valute au fost ridicate recent în urma perchezițiilor în ancheta penală privind finanțarea ilegală a partidului. Sume care erau destinate organizării manifestațiilor antiguvernamentale, potrivit reprezentanților structurilor de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite