Nouă manifestație a partidului prorus Șor: Străzi blocate, participanți minori și persoane înarmate. Reacția premierului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de reprezentanți ai partidului prorus Șor s-au adunat în fața Parlamentului, sub pretextul situației interne. Polițiștii au dus la secție mai multe persoane, între care un protestatar care avea un cuțit și minori.

Partidul prorus Șor protestează din nou, invocând situația internă. FOTO: Telegram.com
Partidul prorus Șor protestează din nou, invocând situația internă. FOTO: Telegram.com

UPDATE

„Mai bine veneau și munceau pentru că dacă discuți cu agricultorii, nu contează în ce raion (...) și aici la mine în sat, la baștină, toată lumea spune că nu sunt oameni. De lucru este, dar nu este forță de muncă. Toată lumea se jeluie și spune că el, în loc, să muncească ia bani ca să meargă fie la Chișinău, fie pe un traseu ca să producă destabilizări. Noi nu trebuie să învinuim acești oameni, vorba ceea, ei sunt trași de căpăstru, cine în virtutea prostiei, cine în virtutea sărăciei. Nu trebuie să dăm vina pe ei”, a spus premierul Dorin Recean cu privire la șirul de proteste care au avut loc în ultimele zile. 

***

ȘTIREA INIȚIALĂ

Până a ajunge în fața Legislativului, manifestanții au blocat o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului, scandând: ,,Semnați și achitați! Nu stați la balcoane că muriți de foame!”. 

Poliția raportează  încălcări

Forțele de ordine anunță că au reținut o persoană care deținea un cuțit, iar mai mulți minori veniți la protest au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru identificare.

,,Reiterăm pentru organizatori să nu admită participarea la întruniri a minorilor, fără însoțitor”, menționează polițiștii.

Până la ora 12:00, 24 de indivizi, între 15 copii, au fost escortați la sediile poliției, iar unul din ei se afla în căutare. Reprezentanții structurilor de drept au îndemnat participanții să protesteze pașnic și să aibă un comportament adecvat. 

,,Menționăm că, locuitorii capitalei deja ne sesizează despre comportamentul participanților la întrunire, fiind deranjați în special că aceștia își satisfac necesitățile fiziologice în curțile blocurilor și stațiile de așteptare a transportului public. Reiterăm că, Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, au informat angajații Inspectoratului General al Poliției.

Ca și la precedentele proteste, reprezentanții partidului prorus solicită guvernanților să achite facturile la gaze pentru lunile de iarnă.

Protestatarilor li se alătură un socialist 

De astăzi, manifestanților li se alătură și deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Alexandr Nesterovschi, care a anunțat că părăsește fracțiunea parlamentară, dar și partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și va participa la protestele antiguvernamentale. 

În ultima perioadă, au loc aproape zilnic manifestații în țara vecină. De exemplu, în data de 15 martie, formațiunea Șor a blocat mai multe străzi și trasee importante din diferite zone, inclusiv din capitală. 

Liderul formațiunii, Ilan Șor, politician cu probleme penale, neagă că partidul său ar fi folosit de Kremlin în planul său de a destabiliza Chișinăul, avertizare făcută anterior de președinta țării, Maia Sandu. 

Totuși, înainte de a începe una din cele mai recente manifestații, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei. 

,,Cu anumite însemne care trebuiau să stea în față și să asigure provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru alte persoane care trebuiau să vină din spate și să meargă la destabilizare. Persoanele comunică foarte clar despre legăturile cu anumite forțe de opoziție din Republica Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suportul corespunzător”, a menționat Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP. 

De asemenea, anchetele procuraturii au scos la iveală faptul că unii dintre participanții la aceste evenimente ar fi plătiți. Săptămâna trecută, peste 4,5 milioane de lei moldovenești în diverse valute au fost ridicate în urma perchezițiilor în ancheta penală privind finanțarea ilegală a partidului. Sume care erau destinate organizării manifestațiilor antiguvernamentale, potrivit reprezentanților structurilor de drept.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri