Reprezentantul Moldovei la Eurovision va fi desemnat în ultima zi a lunii februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Scarlat a reprezentat RM în 2014 FOTO: captură youtube
Cristina Scarlat a reprezentat RM în 2014 FOTO: captură youtube

Reprezentantul Republicii Moldova la concursul internaţional Eurovision Song Contest 2015 (ESC) va fi cunoscut pe 28 februarie. Până atunci, candidaţii sunt supuşi unui şir de selecţii.

Pentru înscrierea în concurs, doritorii au avut posibilitatea de a depune, până la 15 decembrie, cererea de înregistrare şi materialele audio pe suport CD. Una dintre condiţiile de aplicare spune că piesa nu trebuie să fi fost lansată comercial şi interpretată în public înainte de 1 septembrie 2014. De asemenea, durata piesei trebuie să fie de până la trei minute. Regulamentul din acest an permite cetăţenilor străini să participe la selecţiile care au loc în Republica Moldova. Cei mai mulţi candidaţi străini vin din Marea Britanie (7). Urmează Rusia şi Spania, fiecare cu câte doi candidaţi. Iar din Belarus, Canada, Cipru, Irlanda, Italia, Norvegia, România şi Ucraina s-a înregistrat câte un candidat.

Prin trei etape până la marele eveniment

Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision 2015 va fi selectat în trei etape consecutive. Prima etapă a avut loc la 17 decembrie 2014, când juriul a audiat cele 68 de materiale audio pe suport CD care au fost depuse, selectând pentru următoarea etapă 50 de piese muzicale. Ulterior, la 19 decembrie, conform regulamentului, ar fi trebuit să aibă loc audierilor LIVE ale celor 50 de participanţi. Acestea au fost însă amânate pentru data de 17 ianuarie, din cauze care ţineau de interpreţii din străinătate. În final, juriul a selectat 24 de finalişti. Etapa a treia, Finala Naţională Eurovision 2015, va fi organizată la 28 februarie, precedată fiind de două semifinale. Acestea vor avea loc pe 24 şi 26 februarie. La fiecare semifinală vor accede în finală câte opt concurenţi. 

Vot pe Facebook

Pe 1 februarie a fost dat startul votingului on-line în care fiecare poate vota pe Facebook favoritul din prima semifinală. Acesta se va încheia cu o oră înainte de începerea semifinalei din 24 februarie. Iar pe 3 februarie a fost dat startul unui alt voting on-line, de această dată pentru favoriţii din cea de-a doua semifinală. Amintim că finala internaţională va avea loc pe data de 23 mai în Austria. Toate cheltuielile pentru evoluarea la etapa naţională şi le asumă participantul.

Sistemul de votare

La prima şi a doua etapă de preselecţie naţională, menţionate mai sus, votul a aparţinut 100% juriului. În cadrul celei de-a treia etapă, care cuprinde trei show-uri televizate - două semifinale şi finala - modalitatea de jurizare va fi de 50% din partea juriului şi 50% televot. În această ultimă etapă, ordinea evoluării participanţilor a fost stabilită prin tragere la sorţi pe 29 ianuarie. În semifinale, şapte concurenţi vor trece în finală în urma votului juriului şi televotingului (50/50), iar al optelea va fi ales 100% de public în rezultatul televotului.

Juriul va aprecia participanţii acordând puncte pe o scară de la 0 la 12, în funcţie de originalitatea melodiei şi a textului, vocea şi maniera de interpretare şi conceptul show-ului. Pentru asigurarea participării publicului la televot, vor fi incluşi cei mai importanţi operatori de telefonie fixă şi mobilă. Ca în fiecare an, melodiilor din concurs le vor fi acordate numere personificate de votare ce vor fi afişate pe ecran pe parcursul fiecărei interpretări. Startul televotului va fi dat imediat după prima piesă din concurs şi va finaliza după 15 minute de la interpretarea ultimei piese. Ca urmare, va fi creat un clasament al celor mai votate melodii.

Câştigătorul Finalei Naţionale va fi desemnat concurentul care va acumula cele mai multe puncte din însumarea punctelor obţinute în urma realizării clasamentelor din cadrul votării juriului şi televotului.

Eurovision 2015 se află anul acesta la cea de-a 60-a ediţie. Concursul se va desfăşura în Austria, ca urmare a victoriei Conchitei Wurst la ediţia din anul 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix". În urma tragerilor la sorţi care au avut loc pe 26 ianuarie la „City Hall” din Viena, Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovisionului, care va avea loc pe 19 mai.

Amintim că, în anul 2014, Cristina Scarlat a reprezentat Republica Moldova la Copenhaga (Danemarca), cu piesa „Wild Soul”. Ea nu a reuşit să se califice în finală. Ţara noastră participă la Eurovision din anul 2005. Debutul îi aparţine trupei Zdob şi Zdub, cu melodia „Boonika bate doba”. Atunci, zdubii s-au clasat pe locul 6 în finală, fiind cel mai bun rezultat obţinut de ţara noastră până în prezent.

Participanţii din prima semifinală:

Eduard Romanyuta – I want your love

Marcel Roşca – Feelings will never leave

Kitty Brucknell – Remix

Mihaela Andrei – About love

Raby – Hero

Glam Girls – Magia

Diana Brescan – Up and down

Serj Kuzenkoff – Danu Năzdrăvanu

Domenico Protino – Let me fly

Sunstroke Project & Dj Michael Ra – Day after day

Irina Kitoroagă – I’m gonna get you

Anişoara Volînschi - Vocea inimii

Participanţii din a doua semifinală:

Vera & Diana Popa – Faith

Valeria Paşa – I can change all my life

Carolina Gorun – Sublime

Stela Boţan – Save me

Cezara – Am devenit străini

Doiniţa Gherman – Inimă fierbinte

Dana Markitan – Love me

DoReDos – Msaricica

Vitalie Todiraşcu – Tu singura

Julia Sandu – Fire

Lidia Isac – I can’t breathe

Miss M – Lonely stranger

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite