Rep. Moldova s-a retras din CSI, organizație fondată de Kremlin. Votul, dat în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a părăsit Comunitatea Statelor Independente (CSI) pe linie parlamentară cu votul oferit de 53 deputați în cadrul ședinței Parlamentului, iar ca demersul să intre în vigoare are nevoie de încuviințarea președintei Sandu.

Parlamentul a dat votul pentru ieșirea țării din CSI. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a dat votul pentru ieșirea țării din CSI. FOTO: Multimedia.parlament.md

În cadrul ședinței de joi a Parlamentului, cei 53 de aleși și-au dat votul pentru denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), document adoptat în anul 1996.

Republica Moldova urma să achite în 2023 o cotizație de membru a CSI, de altfel una valoroasă care constituie aproape 6 milioane de lei moldovenești.

Decizia de această desprindere de organizația fondată de Kremlin a fost luată din varii motive, inclusiv calea europeană aleasă de țara vecină, anunță reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

,,Republica Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale AIP CSI, precum și în contextul declarației ferme a țării noastre de a urma vectorul european. Denunțarea convenției nu va afecta drepturile și obligațiile Republicii Moldova în raport cu alte părți la tratat și cu părțile terțe”, au mai informat reprezentanții instituției. 

La aceeași întrunire, parlamentarii au votat și pentru denunțarea unui acord încheiat pe platforma CSI care, spun ei, nu mai este conform cu timpurile actuale.

,,Privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk la 22 ianuarie 1993, cu modificările operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe la 30 octombrie 2015. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, denunțarea acordului reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din necorespunderea cu realitățile. Totodată, fără a avea un acord semnat în acest scop, Republica Moldova dispune de alternative pentru a acorda sau a primi asistență internațională în bunuri materiale sau echipe de salvare pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale”, au precizat ei. 

Inițiativa liderului partidului de guvernământ și al Parlamentului

Anterior, Republica Moldova s-a retras din alte acorduri din cadrul Comunității Statelor Independente, hotărâri luate pe rând după ce Igor Grosu a informat în luna mai că statul va începe procedurile părăsirii Adunării Interparlamentare a CSI.

„CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuții cu un stat agresor”, a conchis oficialul moldovean.

Opoziţia pro-rusă a criticat hotărârea conducerii de la Chișinău, iar ex- preşedintele țării, Igor Dodon ,a calificat-o drept „un pas iraţional pentru a-i satisface pe susţinătorii occidentali”, susținând că Republica Moldova nu va supravieţui fără o cooperare strânsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică şi Rusia.

Replica Kremlinului 

Șeful Comitetului pentru Afaceri Internaţionale din Consiliului Federaţiei (camera superioară a Parlamentului rus), Grigori Karasin, s-a arătat deranjat de acest proces, considerându-l drept un „joc politic” numit „jur loialitate Occidentului”. Karasin a amintit că Republica Moldova nu a mai trimis deja de o jumătate de an un reprezentant la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI.

Iar șeful Comitetului pentru Afacerile CSI din cadrul Dumei de la Moscova (camera inferioară a Parlamentului rus), Leonid Kalaşnikov, a susținut la rândul său că acțiunea va provoca pierderi economice Chișinăului.

Și Ucraina a părăsit anterior Comunitatea Statelor Independente din care fac parte în prezent 9 din 15 state ale fostei Uniuni Sovietice.

CSI a fost fondată în anul 1991, iar câțiva ani mai târziu Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității, achitând anual cotizații de milioane de lei moldovenești.

Din vara anului 2022, țara a obţinut statutul de candidată pentru aderarea la UE. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite