Procuratura R. Moldova s-a autosesizat după ce încă un politician a declarat că sprijină invazia rusă din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PCCOCS

Procurorii PCCOCS s-au autosesizat urmare a conferinţei de presă de joi, 24 martie, a reprezentanţilor Partidului „Patrioţii Moldovei” şi a unei organizaţii neguvernamentale din R. Moldova, care au declarat că susţin acţiunile militare desfăşurate de Rusia în Ucraina, operând în acest sens cu informaţii tendenţioase şi inventate.

Procuratura a comunicat că faptele vor fi examinate prin prisma infracţiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) şi 346 din Codul penal (acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase).
 
Procurorii precizează că actualmente exercită urmărirea penală în două cauze penale pornite în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.140 alin.(1) (propaganda războiului) şi art.346 din Codul penal (acţiunile intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase), în cadrul căreia au fost recunoscute în contumacie şi/sau citate în calitate de bănuit mai multe persoane.
 
La moment, în privinţa persoanelor menţionate sunt desfăşurate acţiune pro-active pentru probarea şi prevenirea infracţiunii aflate în desfăşurare, or conform materialelor acumulate acţiunile infracţionale în cauză sunt planificate centralizat şi realizate intenţionat în vederea creării în rândul populaţiei Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv şi pentru generarea unor disensiuni sociale.
 
De asemenea, de către procurorii PCCOCS, de comun cu ofiţerii SIS şi SPIA al MAI, sunt monitorizate în continuare acţiuni care vizează elemente ale unor infracţiuni ce atentează la securitatea statului, fiind iniţiate din oficiu trei procese penale.
 
Concomitent, procurorii examinează şi alte 19 denunţuri depuse de cetăţeni care reclamă elemente infracţionale similare. La subiect, procurorii comunică faptul că pe cazurile înregistrate nu au fost dispuse soluţii de neîncepere a urmăririi penale şi nici răspunsuri referitor la neînregistrarea sau neexaminarea informaţiilor furnizate.

Mihail Garbuz, un controversat politician din Republica Moldova, care este liderul aşa-numitului partid „Patrioţii Moldovei”, a organizat o conferinţă de presă joi, 24 martie, alături de un reprezentant al unui ONG. Cu panglica „Sfântul Gheorghe” agăţată de microfoane, aceştia au făcut mai multe declaraţii în favoarea invaziei ruse în Ucraina, folosind argumentele propagandei Kremlinului.

Recent, Aleksandr Kalinin, un alt politician controversat din R. Moldova, fost candidat la alegerile prezidenţiale din 2020, liderul „Partidul Regiunilor”, o formaţiune politică prorusă, a lansat mai multe falsuri într-un interviu pentru portalul rus de ştiri pravda.ru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite