Parlamentul: Vânătorii de rang înalt din Pădurea Domnească să fie demişi, la fel şi toţi cei care au tăinuit producerea crimei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La vânătoarea din 23 decembrie 2012, din Rezervaţia Pădurea Domnească, a fost împuşcat mortal Sorin Paciu
La vânătoarea din 23 decembrie 2012, din Rezervaţia Pădurea Domnească, a fost împuşcat mortal Sorin Paciu

Vânătoarea din Pădurea Domnească a fost ilegală, iar vânătorii şi toţi cei implicaţi în tăinuirea decesului lui Sorin Paciu au încălcat un şir de articole din Codul Penal. Acestea sunt concluziile comisiei parlamentare de anchetă în cazul tragicului accident din 23 decembrie 2012, votate în unanimitate de voturi de Legislativ.

Comisia a cerut destituirea tuturor persoanelor cu funcţii de răspundere participante la această vânătoare, precum şi implicate în muşamalizarea acestui caz, inclusiv a reprezentanţilor conducerii Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Tehnologiei Informaţiei, ai Agenţiei Moldsilva, ai Rezervaţiei Naturale Pădurea Domnească.

De asemenea, comisia de anchetă cere Consiliului Superior al Magistraturii iniţierea procedurii disciplinare împotriva preşedintelui Curţii de Apel Chişinău Ion Pleşca, iar Procuraturii Generale să cerceteze obiectiv cazul. Deputaţii mai solicită sanţionarea conducătorilor serviciilor operative ale Ministerului de Interne şi ale Serviciului de Informaţii şi Securitate.

“Comisia a constatat că la 23.12.2012 a fost o vânătoare ilegală. Acţiunile participanţilor la vânătoarea din 23.12.2012 cad sub incidenţa unui şir de articole din Codul Penal al Republicii Moldova: Art. 233 (Vânatul ilegal); Art. 235 (Încălcarea regimului de administrare şi protecţie a fondului ariilor naturale protejate de stat); Art. 303 (Amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală); Art. 310 (Falsificarea probelor); Art. 327 (Abuz de putere sau abuzul de serviciu); Art. 329 (Neglijenţa în serviciu); Art. 352(Falsul în declaraţii)”, a declarat Anatolie Zagorodnâi, preşedintele comisiei de anchetă.

"Pe 23 şi 24 decembrie 2012 şi mai târziu, până la 10 ianuarie 2013, de către Procuratura Făleşti nu au fost întreprinse careva acţiuni pentru investigarea şi colectarea probelor la faţa locului, astfel fiind considerabil prejudiciată urmărirea penală", a mai menţionat Zagorodnâi.

Potrivit acestuia, glontele sau alicea scoasă de chirurgi din corpul lui Sorin Paciu a fost transmis procurorului din Făleşti Leonid Ţărna. În ceea ce priveşte ridicarea armelor, la momentul audierii procurorului general interimar Andrei Pântea arma ex-procurorului general Valeriu Zubco nu a ajuns la oamenii legii. "Unii participanţi la vânătoare au venit, săptămâna trecută, la audieri, cu tot cu arme", a spus preşedintele comisiei de anchetă.

Vladimir Voronin: "Nu cred şi n-am să cred vreodată că mai-marii ţării n-au ştiut din prima zi despre incidentul din Pădurea Domnească"

Comisia s-a întrunit în 14 şedinţe, inclusiv trei pe teritoriul Rezervaţiei Naturale Pădurea Domnească. În perioada de activitate au fost audiate 78 de persoane.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite